Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Literatura, în dezbaterea specialiştilor la BCU
Optzeci de specialişti din ţară şi din cele mai prestigioase universităţi ale lumii, precum Kingâs College Cambridge, Vanderbilt, Leuven, Columbia, New York, Belgia, din Pisa, Viena şi Barcelona, vor participa mâine şi sâmbătă, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare (BCU) din Bucureşti, la conferinţa internaţională „Literaturile naţionale în epoca globalizării“.
După cum a menţionat Aurel Ghimpu, purtătorul de cuvânt al Universităţii Bucureşti, care este organizatoarea conferinţei, pe parcursul lucrărilor vor fi prezentate numeroase comunicări despre statutul şi rolul literaturilor naţionale în peisajul cultural contemporan, conform Agerpres. „Prima secţiune a conferinţei va avea ca temă generală problema transformărilor prin care trece literatura unei naţiuni în contextul globalizării şi al strategiilor pe care fiecare cultură le alege pentru a-şi redefini identitatea literară. O altă secţiune va urmări raportarea literaturii române la cultura occidentală şi locul ei în contextul european şi global“, după cum a precizat Ghimpu. Filologi, specialişti în domeniul traducerilor, profesori de literatură la universităţi din Europa vor susţine comunicări despre modul în care literatura română se poate „exporta“ în spaţiul european, despre dificultăţile construcţiei unui canon literar în epoca globalizării şi despre specificul predării literaturii române în universitate. Problema literaturii în şcoală şi universitate va fi reluată într-un workshop final, organizat de IMEN (International Mother-Tongue Education Network).