Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Literatura internaţională în festival la Clubul Ţăranului
Scriitorii Radu Aldulescu, Gabriela Adameşteanu, Filip şi Matei Florian, Cecilia Ştefănescu, Florin Iaru, Vasile Ernu şi Radu Pavel Gheo sunt participanţii români la cea de-a doua ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură de la Bucureşti, care se va desfăşura între 28 şi 30 octombrie.
Publicul festivalului, care se va desfăşura, ca şi anul trecut, la Clubul Ţăranului din Capitală, va avea posibilitatea să intre în dialog şi cu scriitori din Portugalia, Rusia, Germania, Irlanda, Bulgaria şi Albania, conform Mediafax. Toţi cei interesaţi de literatură au ocazia să participe, în cele trei zile de festival, începând cu ora 18:00, la lecturile publice şi dezbaterile organizate la Clubul Ţăranului. Fiecare dintre autorii participanţi va lectura dintr-o carte recentă sau în curs de apariţie şi va participa la o discuţie cu publicul, moderată de reprezentanţii a trei reviste culturale: „Dilemateca“, „Observator cultural“ şi „Suplimentul de cultură“. Teatrul, filmul şi muzica încheie zilele cu reprezentaţii oferite special publicului Festivalului Internaţional de Literatură Bucureşti (FILB). În prima zi a festivalului, publicul îi va putea întâlni pe Jose Luis Peixoto, cel mai important scriitor portughez din „noul val“, şi pe Zahar Prilepin, unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciati prozatori ruşi ai momentului, cărora li se vor alătura Radu Aldulescu, Vasile Ernu şi Florin Iaru. Tema dezbaterii din prima seară a festivalului este „New Ways for the Old Literature: cât de mult cântăreşte tradiţia în romanele scriitorilor invitaţi, cât de mult este experimentalism?“. Cea de-a doua zi a festivalului este dedicată unei dezbateri privind destinul prozei scurte: „The Short-Story: A Way to the Novel, or a Way Itself? - Ce ne facem cu proza scurtă: o considerăm în continuare laboratorul romanului sau începem s-o respectăm la adevărata valoare?“, moderată de reprezentanţi ai revistei „Dilemateca“. Invitaţii din străinătate sunt Alek Popov, prozator şi dramaturg bulgar, şi Philip O Ceallaigh, „irlandezul din Titan“, care va citi în premieră un fragment din „Şi dulce e lumina“, cel de-al doilea volum de povestiri al său, recent apărut în limba engleză la prestigioasa editură Penguin. Scriitorii români invitaţi în cea de-a doua seară a FILB sunt Matei Florian (cu lectura în premieră din romanul „Şi Hams Şi Regretel“, în curs de apariţie la Polirom), Răzvan Petrescu (lectură din volumul „Foxtrot XX“, Cartea Românească, 2008) şi Radu Pavel Gheo (lectură din volumul „Numele mierlei“, Polirom, 2008). Ultima zi a festivalului propune o dezbatere pe tema „Istorie vs. Imaginaţie - romanul secolului XXI, trecut prin oglinzile postmodernismului, se mai poate întoarce la formele pure de secol XIX, rezistă romanul istoric, nepervertit de ludicul postmodern?“. Alături de Dieter Schlesak, unul dintre cei mai reputaţi poeţi şi prozatori germani ai momentului, născut la Sighişoara, şi Ardian-Christian Kuciuk, scriitor de expresie albaneză şi română, eseist, traducător, participanţii îi vor putea întâlni, în cea de-a treia seară a FILB, pe Gabriela Adameşteanu, Filip Florian şi Cecilia Ştefănescu. Festivalul se va încheia cu un concert al trupei The Amsterdams.