Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Marii campioni, în şcolile din România
Ministerul Tineretului şi Sportului a lansat recent programul naţional „Campionii României, în şcoală, liceu şi universitate”, care va aduce peste 500 de mari sportivi ai României în faţa elevilor din 2.500 de şcoli din toată ţara, pentru a vorbi despre importanţa şi frumuseţea sportului. Startul programului s‑a dat la un liceu din Reşiţa, ai cărui elevi au primit vizita celui mai bun boxer amator pe care l‑a avut vreodată România, Francisc Vaştag.
Primul mare sportiv care s‑a întâlnit cu elevii, cei reşiţeni, în cadrul programului „Campionii României, în şcoală, liceu şi universitate”, a fost multiplul campion mondial la box Francisc Vaştag, cel mai bun boxer amator pe care l‑a avut România, potrivit Agerpres.
„Cred că trebuie să insistăm mai mult pentru ca cei mici să aleagă sportul, în număr cât mai mare. De asemenea, cred că trebuie să stăm mai mult de vorbă şi cu părinţii celor mici. Odată ajunşi în sală, cu siguranţă se vor îndrăgosti de sport”, le‑a spus Francisc Vaştag celor prezenţi la Colegiul Economic al Banatului Montan din Reşiţa, şcoală în care s‑a dat startul proiectului.
După vizita de la Colegiul Economic, Francisc Vaştag a fost primit ca un adevărat campion în sala de sport a Şcolii Gimnaziale nr. 9 Reşiţa. Sute de elevi l‑au aplaudat pe fostul mare sportiv, s‑au fotografiat cu el şi i‑au solicitat autografe.
„Mă bucur că acest proiect a debutat şi în Caraş‑Severin şi că marii sportivi ai judeţului au dat curs acestei invitaţii. Îi mulţumesc lui Francisc Vaştag pentru că şi‑a rupt din timpul său preţios şi a fost alături de noi. M‑aş bucura dacă măcar o parte din aceşti tineri ne vor călca, de acum, sălile de sport şi peste câţiva ani să avem, în urma acestui proiect, o nouă serie de campioni. (...) Din păcate, în ziua de astăzi, prea puţin tineri se îndreaptă către sport şi tot mai mulţi îşi pierd vremea în faţa computerelor, ore şi ore întregi”, a afirmat Cătălin Hogea, directorul Direcţiei Judeţene de Sport şi Tineret Caraş‑Severin.
În judeţul Harghita, programul a debutat săptămâna trecută, la Liceul „Johannes Kajoni” din Miercurea Ciuc, unde elevii s‑au întâlnit cu ciclistul Eduard Carol Novak, multiplu campion mondial şi singurul campion paralimpic din istoria României.
51 de unităţi şcolare din Harghita sunt cuprinse în proiect, urmând ca, în medie, în fiecare săptămână sportivii să se întâlnească cu elevii din două unităţi şcolare, scrie Agerpres.
Evenimentul de lansare a programului naţional „Campionii României, în şcoală, liceu şi universitate”, iniţiat de Ministerul Tineretului şi Sportului şi implementat în colaborare cu Ministerul Educaţiei, Ministerul Comunicaţiilor, Institutul Naţional de Cercetare‑Dezvoltare în Informatică, Direcţiile Judeţene de Sport şi Tineret, Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, a avut loc la Palatul Victoria, în prezenţa mai multor campioni, precum Elisabeta Lipă, Andreea Răducan, Georgeta Andrunache, Carol‑Eduard Novak şi Ivan Patzaichin.
Potrivit ministrului tineretului şi sportului, Marius Dunca, în prezent, în România sunt în jur de 250.000 de sportivi, scopul programului fiind ca, până la sfârşitul anului viitor, acest număr să crească cu 25%.
„Nu este suficient doar să ne plângem că ai noştri copii nu fac sport, trebuie să‑i scoatem din clase. Ce‑i drept, la ora actuală, clasele I‑VII au două ore de sport pe săptămână, clasa a VIII‑a are o singură oră de sport pe săptămână, liceul - o singură oră (...), universităţile - anul I opţional - au o singură oră pe săptămână, restul studenţilor nici nu vor să audă de sport. (...) Avem un număr impresionant (...) de mic de sportivi de înaltă performanţă, iar rolul nostru, al campionilor, în acest proiect este de a creşte acest număr”, a declarat şi Elisabeta Lipă.
În România sunt 513 sportivi de performanţă care primesc rentă viageră, în semn de mulţumire pentru modul în care au reprezentat ţara în marile arene sportive ale lumii. Aceşti mari campioni ai României vor trece pragurile şcolilor, în următorii doi ani, pentru a‑i inspira şi a‑i motiva pe viitorii performeri ai ţării. Mai multe informaţii despre acest program pot fi găsite pe www.campioniiromaniei.com.