Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Matematicieni din şapte ţări, la Constanţa
Peste 70 de matematicieni din şapte ţări, printre care nouă specialişti de top la nivel mondial în domeniul Matematică Aplicată, vor participa, în perioada 16-19 octombrie, la Universitatea “Ovidius” din Constanţa, la a o ediţie jubiliară a conferinţei şi atelierului de lucru “Workshop on Mathematical Modelling of Environmental and Life Sciences Problems”.
La eveniment vor participa cu lucrări peste 50 de specialişti din Spania, Israel, Germania, Norvegia, Republica Cehă, SUA, dintre care nouă “Invited speakers” - specialişti de top la nivel mondial în domeniul Matematicii Aplicate, precum şi 20 de specialişti din România, informează Agerpres.
Conferinţa internaţională “Workshop on Mathematical Modelling of Environmental and Life Sciences Problems” a fost iniţiată în anul 2002 de către Institutul de Statistică Matematică şi Matematică Aplicată “Gheorghe Mihoc - Caius Iacob” al Academiei Române (ISMMA), Bucureşti, având ca principală motivaţie un proiect comun de cercetare al ISMMA cu Forschungscentrum Juelich, Germania.
“Tematica workshop-ului a rămas concentrată pe dezvoltarea şi aplicarea unor modele matematice şi programe de calcul ştiinţific, dar, pe lângă probleme de mediu, s-a extins la biologie, biomedicină, reconstrucţia de imagini în (geo)tomografia computerizată, algoritmi numerici performanţi în mecanica fluidelor, probabilităţi şi statistică”, au menţionat reprezentanţii Universităţii “Ovidius” (Oana Nistor)