Fiecare copil, indiferent de culoare, rasă, limbă, sex sau religie, are dreptul, între altele, la protecţie, îngrijire, odihnă şi recreere, educaţie, sănătate şi informare. Statul, prin instituţiile sale, fam
Mii de artişti din toată lumea vin şi în 2010 la Festivalul de Teatru de la Sibiu
Cea de-a XVII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, considerat a fi cel mai mare festival al artelor din România, se va desfăşura în perioada 28 mai-6 iunie. Directorul Teatrului „Radu Stanca“ din Sibiu, Constantin Chiriac, a anunţat că ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu se va desfăşura sub tema „Întrebări“.
Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu a fost printre primele manifestări de anvergură care au plasat România în actualitatea evenimentelor culturale europene, fapt ce mai târziu s-a concretizat chiar cu algerea oraşului gazdă în ipostaza de Capitală Culturală Europeană, în anul 2007. „După 17 ani, este momentul să ne punem tot felul de întrebări. Ca teatru, ne întrebăm ce înseamnă festivalul, care este, pe mai departe, legătura lui cu comunitatea locală, naţională şi internaţională. Apoi cred că şi societatea românească are nevoie de întrebările profunde: Unde ne ducem? Ce facem? Ce valori avem? Ce scări valorice şi morale avem? Ce înseamnă cultura în acest context?“, a spus într-o conferinţă de presă Constantin Chiriac, directorul Teatrului „Radu Stanca“ din Sibiu (TNRS), conform Mediafax. Acesta a promis că, în pofida crizei economice, festivalul din acest an va avea cel puţin aceeaşi dimensiune ca ediţiile din 2009 şi 2008. Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu este renumit pentru că reuneşte mii de artişti din toate colţurile lumii. Festivalul are mai multe secţiuni: spectacole de teatru, spectacole-eveniment, spectacole de stradă, de muzică, „Bursa de Spectacole“, workshop-uri, expoziţii, lansări de carte, spectacole-lectură şi conferinţe, care aduc la masa de discuţii personalităţi ale lumii culturale naţionale şi internaţionale. Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu este organizat de Teatrul Naţional „Radu Stanca“ din Sibiu, cu sprijinul Primăriei, al Consiliului Local, al Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, al Universităţii „Lucian Blaga“ Sibiu şi al Consiliului Judeţean Sibiu. Ultimele ediţii s-au desfăşurat sub înaltul patronaj al preşedintelui României. Comedii în programul de criză din acest an Constantin Chiriac, directorul teatrului sibian, a spus că spectacolele noi pe care le pregătesc cele două secţii ale teatrului - română şi germană - sunt numeroase, ele ar putea fi mai multe decât numărul programat iniţial. „Avem şapte premiere la secţia română a teatrului, spectacole care sunt deja cuprinse în calendarul acestui an. În plus, avem şase premiere la secţia germană, pentru că vrem să acordăm o atenţie deosebită şi acestei secţii a teatrului nostru, deoarece trebuie să păstrăm tradiţia, având în vedere că Sibiul a avut primul teatru de limbă germană din ţară. Mai avem însă în vedere şapte-opt, chiar zece proiecte la ambele secţii, pe care le-am putea pune în scenă în funcţie de cum vom reuşi să rezolvăm problema financiară“, a declarat Constantin Chiriac. Unul dintre spectacolele anunţate la Sibiu este cel regizat de Horaţiu Mălăele, care va organiza în ianuarie un casting, precum şi un spectacol pus în scenă de Yuriy Kordonskiy şi unul de Silviu Purcărete. Directorul teatrului sibian spune că regizorii i-au propus tot felul de spectacole, comedii sau tragedii, dar ar prefera să aleagă comediile, pentru că „în an de criză este important ca oamenii să râdă“.