Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Ministerul Educaţiei vrea universităţi româneşti în elita mondială
Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT) propune modificarea Legii învăţământului, în sensul constituirii fondului pentru dezvoltarea instituţională de finanţare prin competiţie a instituţiilor de învăţământ superior de stat. Sistemul actual de finanţare nu încurajează dezvoltarea spre excelenţă a instituţiilor de învăţământ superior, criteriile de finanţare fiind legate preponderent de numărul de studenţi echivalenţi, sistem ce nu permite dezvoltarea în direcţia atingerii performanţelor internaţionale impuse de clasamentele menţionate, se arată în motivarea modificării Legii 84/1995, privind finanţarea universităţilor. MECT arată că este important să se emită o ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru constituirea fondului de dezvoltare instituţională care ar putea sprijini un număr limitat de universităţi cu un potenţial de excelenţă dovedit şi care au şanse să intre în elita universităţilor mondiale, fapt care ar determina o creştere a prestigiului şi atractivităţii întregului învăţământ superior românesc. Nepromovarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului înainte de Legea bugetului de stat pe anul 2009 ar amâna cu cel puţin un an demararea demersului de orientare spre excelenţă a universităţilor româneşti. Pentru asigurarea competitivităţii, în conformitate cu standardele europene, este necesar ca acest act normativ să fie emis înaintea apariţiei Legii bugetului de stat pe anul 2009.
Lipsa acestui act normativ pune universităţile româneşti în situaţia de a nu se putea dezvolta spre excelenţă în domeniul educaţiei şi cercetării ştiinţifice, fapt ce explică absenţa oricărei universităţi româneşti din clasamentul Shanghai şi din celelalte sisteme de ierarhizare internaţională a universităţilor.