Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Ministrul cere candidaţilor să fie atenţi unde-şi depun dosarele
Cele mai multe universităţi, chiar şi din sistemul public, au probleme, dar nici una ca „Spiru Haret“, unele instituţii acreditate nu au solicitat evaluarea la cinci ani cum prevede legea, iar cele autorizate provizoriu aveau obligaţia să ceară evaluare la trei ani, a spus vicepreşedintele ARACIS, Alexandru Popovici.
„Neregulile despre care vorbeam fac referire la faptul că majoritatea instituţiilor de învăţământ superior care au obţinut acreditarea sau autorizarea provizorie nu au venit la evaluarea periodică aşa cum prevede legea“, a spus vicepreşedintele Agenţiei Române pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS), Alexandru Popovici, conform Mediafax. Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a cerut candidaţilor la admiterea în instituţiile de învăţământ superior să verifice legalitatea programelor de studii la care s-au înscris. Apelul ministrului a fost postat şi pe site-ul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI). Ministerul Educaţiei şi ARACIS au precizat că studenţii şi absolvenţii Universităţii „Spiru Haret“ care urmează sau au urmat specializări autorizate sau acreditate conform legii nu au probleme de recunoaştere a diplomei de licenţă. Ministerul Educaţiei mai arată că a publicat pe site-ul MECI programele de studii care funcţionează legal şi centrele de învăţământ anunţate de Universitatea „Spiru Haret“ pentru admiterea în anul universitar 2009, dar aflate în afara legii. Absolvenţii programelor de studii şi de la formele de învăţământ neautorizate vor putea să-şi valideze diplomele într-o perioadă de cinci ani dacă promovează un examen de selecţie şi dacă susţin şi promovează examenul de licenţă într-o universitate cu programul de studii acreditat şi evaluat cu calificativul „grad ridicat de încredere“. Astfel, un absolvent care are o diplomă obţinută în urma parcurgerii unui program neautorizat va avea posibilitatea ca din această toamnă să se adreseze unei universităţi acreditate şi care a fost evaluată periodic în vederea susţinerii acestui examen de validare. Această procedură va fi cuprinsă într-o ordonanţă de guvern. Lista universităţilor la care se va putea susţine acest examen de validare va fi făcută publică de MECI odată cu ordonanţa guvernului. După parcurgerea acestei proceduri, absolvenţii Universităţii „Spiru Haret“ vor primi o diplomă recunoscută. Procedura de verificare a legalităţii specializărilor va fi declanşată la toate instituţiile de învăţământ superior, de stat sau private. Universitatea „Spiru Haret“ este verificată, începând de vineri, de către o echipă de control a Ministerului Educaţiei, care va verifica situaţia cataloagelor, a înscrierilor şi a eliberării actelor de absolvire, precum şi documentele privind şcolarizarea studenţilor. Şeful Departamentului Juridic şi Control din cadrul Ministerului Educaţiei, Gabriel Ispas, a declarat că inspectorilor li s-a permis accesul în clădirea centrală a Universităţii. El a spus că, având în vedere volumul foarte mare de documente care trebuie verificate, nu se poate preciza cu exactitate data la care va fi încheiat acest control, conform Mediafax.