Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Ministrul comunicaţiilor cere universităţilor mai multe locuri la Informatică
Ministrul comunicaţiilor, Bogdan Cojocaru, a declarat recent, la Iaşi, că numărul de specialişti care ies de pe băncile facultăţilor nu este suficient pentru a face faţă cerinţelor actuale din industria IT.
După ce s-a întâlnit cu reprezentanţii mediului academic ieşean, ministrul comunicaţiilor, Bogdan Cojocaru, a declarat că, deşi în ultimii ani industria IT a crescut considerabil, nu acelaşi lucru se poate spune despre oferta de şcolarizare universitară. Una dintre cauzele acestei situaţii, au susţinut reprezentanţii Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, este lipsa spaţiului în care să se desfăşoare orele de curs.
„Sunt mai multe probleme pe care dumnealor le-au ridicat, ţinând de spaţiu, probleme care ţin de numărul de studenţi pe care facultatea îi are. Am avut discuţii cu cei din industrie (industria IT - n.r.), cerinţele sunt foarte mari, iar numărul de specialişti care ies de pe băncile facultăţii nu este suficient. Atunci încercăm să găsim soluţii împreună cu facultăţile, dar în special şi cu reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei. (...) Cred că Ministerul Comunicaţiilor împreună cu Ministerul Educaţiei, fiind în legătură cu universităţile, putem soluţiona o mare parte din aceste probleme, în special cea legată de spaţiu”, a spus ministrul comunicaţiilor.
La rândul său, reprezentantul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Mihaela Onofrei, a declarat că se are în vedere creşterea numărului de locuri cu taxă la aceste specializări care sunt solicitate de către industria IT.
„În momentul de faţă, pe piaţa IT, dacă este să ne armonizăm numărului de absolvenţi, noi furnizăm puţini absolvenţi pentru această piaţă. (...) La Informatică Economică avem acreditare pentru o serie, 150 de studenţi. În măsura în care sunt solicitări mai mari, vom vedea în ce măsură putem lua, pe lângă studenţi finanţaţi la buget, studenţi cu taxă. Atunci, dacă solicitările sunt mai mari, vom vedea dacă cifra de şcolarizare poate să meargă la 200 de locuri”, a declarat Mihaela Onofrei.