Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Ministrul educaţiei va deschide anul şcolar la Iaşi
Ministrul Educaţiei, Cercetării şi Turismului, Cristian Adomniţei, este aşteptat, pe 17 septembrie, în judeţul Iaşi, pentru a lua parte la festivitatea de deschidere a noului an şcolar 2007-2008. Inspectorul şcolar general Camelia Gavrilă, de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi (ISJ) a spus că ministrul va lua parte la festivitatea organizată anul acesta la o şcoală generală şi două licee din judeţ.
„Primul moment de deschidere oficială, la ora 8:30, va fi la şcoala Luncaşi, comuna Hălăuceşti. În jurul orei 11:00, va urma un alt moment al deschiderii oficiale, la Colegiul «Costache Negruzzi». Apoi, domnul ministru Cristian Adomniţei doreşte să ajungă şi în comuna Răducăneni, unde este programată o întâlnire cu elevii“, a precizat Camelia Gavrilă. Mai mult, cu ocazia deschiderii noului an şcolar, ISJ va organiza o dezbatere cu tema „Educaţia în noul mileniu - între valori tradiţionale, clişee şi provocări europene“ la care vor fi invitate personalităţi locale din politică şi administraţie, alături de reprezentanţi ai mass-mediei. „Lumea postmodernă în care se formează copiii de astăzi presupune valori şi repere noi, în alternanţă cu modelele tradiţionale de educaţie. Şcoala nu mai poate fi separată de interesele comunităţii locale şi de viaţa personală a elevilor, de politicile educaţionale configurate în Parlament, de percepţiile şi modelele propuse de media“, a menţionat Camelia Gavrilă. Dezbaterea va avea loc mâine, 14 septembrie, ora 11, în sala mare a Restaurantului „Moldova“ din Iaşi, urmând ca după dezbatere să se propună adoptarea unui „document final, care să răspundă aşteptărilor pe care tinerii le au cu privire la mediul lor educaţional“, după cum a mai menţionat şefa ISJ Iaşi. Mai mulţi bani pentru şcoli La nivel naţional, doar 58% dintre unităţile şcolare au obţinut autorizaţii sanitare, după cum a precizat ministrul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, Cristian Adomniţei, în cadrul audierilor în Comisia pentru învăţământ a Camerei Deputaţilor. Numai 13.931 de unităţi şcolare din cele 24.063 au obţinut autorizaţii sanitare. 2.893 nu au depus cereri pentru obţinerea autorizaţiei, 5.721 nu au obţinut autorizaţii sanitare din cauza lipsei apei şi a toaletelor, iar 2.274 suportă lucrări de reabilitare. Ministrul Educaţiei a afirmat că au fost alocaţi de către Guvern pentru şcoli peste 1,5 miliarde de lei. Cristian Adomniţei a ţinut să sublinieze că banii nu au fost alocaţi în judeţe pe criterii politice. „Aştept fără nici un fel de problemă orice comisie care să controleze modul de cheltuire a banilor“, a spus ministrul Educaţiei. Cristian Adomniţei a făcut cunoscut că vor mai fi alocaţi, printr-o Hotărâre de Guvern, 400 de milioane de lei pentru finalizarea construcţiilor şi lucrărilor acolo unde acestea au fost începute. Alte 100 de milioane de lei vor fi alocate inspectoratelor şcolare pentru începerea construirii de obiective noi. „Din luna septembrie, s-a constatat o creştere a cheltuirii fondurilor alocate reabilitărilor şi construcţiilor“, a spus ministrul Educaţiei. (Oana R.)