Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Ministrul Paleologu vrea ca Iaşul să fie capitală culturală europeană
Ministrul Culturii, Theodor Paleologu, a spus la Iaşi că municipiul se situează pe primul loc în ceea ce priveşte investiţiile în obiectivele culturale. Aflat la Iaşi pentru semnarea contractului de execuţie a lucrărilor de consolidare şi restaurare a clădirii Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri“, ministrul Paleologu a ţinut să atragă atenţia că atât din punctul de vedere al numărului obiectivelor, cât şi al valorii totale a investiţiilor, Iaşul se situează pe primul loc între oraşele din ţară incluse în cadrul Proiectului de Reabilitare a monumentelor istorice, după Bucureşti. El a precizat că aceste investiţii vor fi făcute în lucrările de reparare şi reconsolidare a Palatului Culturii, Palatului „Al. I. Cuza“ de la Ruginoasa şi Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri“ din Iaşi.
Prin Programul de Reabilitare a monumen-telor istorice din România au fost încheiate pentru obiectivele din judeţul Iaşi contracte în valoare de peste 13 milioane de euro. Această sumă va fi suplimentată cu aproximativ şase milioane de euro pentru lucrările aferente Palatului Culturii şi Palatului „Al. I. Cuza“ de la Ruginoasa. De asemenea, alte programe vor fi făcute pentru finalizarea lucrărilor de reparare şi consolidare a Catedralei mitropolitane, Bisericii „Sfinţii Trei Ierarhi“, Bisericii „Sf. Sava“, precum şi a Sinagogii mari, toate lăcaşurile de cult fiind declarate monumente istorice. Astfel, susţine ministrul, se vor face primii paşi pentru ca Iaşul să poată fi inclus în rândul capitalelor culturale eu-ropene. „Vreau ca Iaşul să se poată bucura de statutul de capitală culturală. Consider că este rolul meu să aduc Iaşul în postura de a candida la Capitală Culturală Europeană“, a spus ministrul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, conform Agerpres.