Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Miride alese de gând copilăresc pe discul mărturiei
Copiii sunt cele mai sincere făpturi. Când recunosc un lucru autentic, îl îmbrăţişează cu tot dragul şi nu se sfiesc să mărturisească pentru el, indiferent de contextul creat de oamenii mari în jurul acelui lucru. Vă invităm în continuare să priviţi ora de religie prin ochii copiilor şi să ascultaţi rezonanţele fine ale cuvintelor sfinte în bolta senină a sufletului lor.
Andrei Bumbaru, clasa a IX-a, Colegiul Economic „Virgil Madgearu“ din Bucureşti: „Datorită orei de religie am reuşit să dobândesc deprinderi morale, care m-au făcut să fiu mai bun, mai respectuos şi mai responsabil. Cu ajutorul acestei discipline am învăţat să Îl cinstesc pe Dumnezeu şi să mă simt mai aproape de El. Religia are o influenţă precisă asupra mea, întrucât am învăţat să fiu mai onest, generos şi dispus să ofer ajutor fără a primi ceva în schimb. Nu sunt tentat să fac fapte rele, caut să fiu cât mai bun şi mai apropiat de semenii mei“.
Matei Drilea, clasa a VII-a, Colegiul German „Goethe“ din Bucureşti: „Într-o lume din ce în ce mai materialistă, în care mii de obiecte ne atrag atenţia şi ne fac să uităm ce este cu adevărat important, ora de religie ne aminteşte că trebuie să îi cinstim pe cei dragi şi că prietenia este mult mai importantă decât nişte obiecte. Creştinismul pune accent pe iubire şi dăruire şi o lume fără acesta ar fi una a hoţiei, a omorului şi a trădării“.
Maria Elisa Niculescu, clasa a VI-a, Colegiul German „Goethe“ din Bucureşti: „Prima oră de religie ne-a fost predată de un domn profesor, care ne-a fost alături în toată clasa I. El ne povestea mereu lucruri interesante şi superbe legate de Dumnezeu, pe care nu le-aş fi putut cunoaşte la fel de bine de la mama sau tata. Pe parcursul claselor a II-a, a III-a şi a IV-a, un alt profesor ne-a ghidat într-o lume mai aproape de Dumnezeu, aflând o varietate de lucruri foarte interesante. În clasa a V-a am primit o doamnă profesoară de religie minunată, care ne-a învăţat despre sărbătorile religioase (majoritatea nu le cunoşteam, dar acum le ştiu) şi semnificaţiile lor. Am primit răspunsul la anumite întrebări legate de Dumnezeu şi religie. De asemenea, un an la fel de frumos! Anul acesta, în clasa a VI-a, aflu în continuare la ora de religie multe lucruri interesante şi mă simt mai aproape de Dumnezeu. De aceea m-am înscris mai departe la ora de religie şi recomand tuturor să se înscrie!“
Ingrid Niculăiţ, clasa a VIII-a, Şcoala Gimnazială Nr. 4 din Bucureşti: „Pentru mine, ora de religie este o oră foarte preţioasă, în care învăţ despre lume, despre mine, despre scopul meu în această viaţă şi, cel mai frumos şi mai important lucru, despre Tatăl meu şi Împărăţia Lui. Credinţa şi iubirea îmi deschid mintea şi mă învaţă cum să mă comport. La ora de religie am învăţat să-L caut pe Dumnezeu, să-L prind de mână şi să nu-I mai dau drumul niciodată. El este Singurul care mă înţelege în fiecare clipă, mă face să mă simt mereu în siguranţă, să fiu fericită, să inspir şi să respir iubire“.
Mihaela Stanciu, clasa a XII-a, Colegiul Tehnic „Lazăr Edeleanu“ din Ploieşti, judeţul Prahova: „Pentru mine religia la şcoală contează foarte mult şi mi-a fost de ajutor încă din clasele mici când am început să descopăr pas cu pas lumea şi să mă formez ca om. Pe tot parcursul acestor ani de şcoală şi a învăţăturilor aflate la ora de religie, mi-am dat seama că trebuie să fim mai buni, mai iertători şi cât mai aproape de Dumnezeu. Eu consider că religia este o materie la fel de importantă ca şi celelalte şi de la care avem ce învăţa“.
Ana-Maria Ceachir, clasa a IX-a, Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş“ din Piatra-Neamţ, judeţul Neamţ: „Pentru mine, ora de religie reprezintă locul în care mă pot exprima liber. Mă simt ascultată şi ascult la rândul meu părerile altor persoane. În această oră scurtă, mă simt mult mai aproape sufleteşte de Dumnezeu şi pentru mine este o plăcere să am în faţa mea un profesor care să ne împărtăşească din experienţa sa culturală şi să ne îndrume spre o viaţă curată, în care călăuza să ne fie Dumnezeu. Ora de religie înseamnă pentru mine un lucru mai presus de note, de ascultări şi de teste. Atunci când intră profesorul în clasă, ne salută politicos, ne facem cu toţii rugăciunea şi începem să discutăm pe subiecte foarte frumoase; nimic nu poate distruge această atmosferă minunată, ţesută din sinceritate şi iubire. În acele momente, uiţi cu totul faptul că te afli la şcoală, că eşti înconjurat de colegi sau că poţi fi notat. Religia apare în viaţa noastră ca o poveste frumoasă. Ora de religie este locul în care această poveste prinde contur şi viaţă, totul fiindu-ne explicat şi exemplificat“.
Daniela Ţenche, clasa a XII-a, Colegiul Naţional „Iulia Hasdeu“ din Lugoj, judeţul Timiş: „Ora de religie are un rol foarte important în transmiterea unor valori şi ne ajută să dobândim o serie de cunoştinţe despre trecutul, prezentul şi chiar viitorul nostru. Această oră ne ajută să devenim mai toleranţi, mai simpli şi mai buni cu cei din jur. Este o oră liniştită şi frumoasă, care ne ajută să ne descoperim o serie de calităţi pe care nici nu am ştiut că le avem şi ne oferă libertatea în alegerea unui drum în viaţă. Chiar aş putea spune că la ora de religie cu toţii suntem educaţi în spiritul valorilor exemplare ale societăţii“.
Iulia Ţicleanu, clasa a XII-a, Liceul Tehnologic ,,Ferdinand I“ din Curtea de Argeş, judeţul Argeş: ,,Consider că, pe parcursul celor patru ani de liceu, ora de religie m-a ajutat cu adevărat. Această oră a fost o oră de reconciliere, m-a ajutat să aflu cu adevărat ce este important în viaţă. A fost relaxant, întrucât ne-am putut exprima liber opinia, am putut pune întrebări la care ni se răspundea sincer şi rapid. Cel mai important, am putut afla cum să trăieşti adevărat şi frumos, aflând totul despre drumul pe care trebuie să îl urmăm“.
Alexandra Davidoiu, clasa a XII-a, Liceul Tehnologic „Ferdinand I“ din Curtea de Argeş, judeţul Argeş: „Încă de mică, ora de religie m-a învăţat că, indiferent cât de rău trăim, de cum arătăm sau de câţi bani avem, există un Dumnezeu care ne iubeşte. Pe parcursul anilor, la ora de religie am găsit mereu un timp de libertate. Este o oră mai uşoară unde poţi descoperi o apropiere de Dumnezeu cunoscând mult mai bine cuvântul Acestuia. Întotdeauna descoperi lucruri ce te pun pe gânduri şi care te pot face să înţelegi mai bine lumea. Religia nu ne obligă să credem în Dumnezeu, ci ne arată şi ne îndrumă spre calea binelui. Cel mai important lucru pe care l-am învăţat la ora de religie este acela că Dumnezeu este acolo pentru noi, indiferent dacă noi suntem acolo pentru El sau nu. Ne ascultă rugăciunile şi ne ajută. Iar cine crede fără să aibă nevoie de dovezi este un adevărat creştin“.