Fiecare copil, indiferent de culoare, rasă, limbă, sex sau religie, are dreptul, între altele, la protecţie, îngrijire, odihnă şi recreere, educaţie, sănătate şi informare. Statul, prin instituţiile sale, fam
Monumente din Transilvania în campania de „Restaurare“
Amfiteatrul de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, Castelul Corvineştilor şi Vila Elisabeta de la Băile Herculane vor fi prezentate în ediţia de mâine a emisiunii „Restaurare“, un proiect iniţiat de TVR cu sprijinul Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Oficiului Naţional al Monumentelor Istorice şi Fundaţiei Art Production, precum şi cu sprijinul autorităţilor locale din ţară.
Amfiteatrul de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa (Hunedoara), fosta capitală a Daciei Romane întemeiate de Traian în sec. al II-lea după Hristos, face parte din fostul sediu al guvernatorului provinciei. Amfiteatrul, de formă elipsoidală, cu axele de 88 şi 69 de metri, avea 12 accese în arenă, gradene din marmură în primele rânduri şi din lemn în rest. Are o acustică foarte bună, care se poate verifica şi astăzi. Arena era cu nisip, dar putea fi umplută cu apă pentru spectacole navale. Aici este locul care reflectă cel mai bine organizarea socială a Daciei Romane. Organizatorii campaniei susţin că monumentul trebuie restaurat pentru a intra în circuitul turistic şi a fi folosit şi la organizarea de spectacole, ca la marile amfiteatre romane şi greceşti din Europa şi Asia Mică. Castelul Corvinilor sau Castelul Huniazilor este cel mai important monument de arhitectură gotică din Transilvania şi a fost construit în mai multe etape între secolele al XIV-lea şi al XIX-lea. Deosebit de valoroasă din această epocă este sculptura în piatră, mai ales cheile de boltă şi în special portalul scării spirale. Primele influenţe ale Renaşterii sunt semnalate în Transilvania la castelul de la Hunedoara, dintre elementele caracteristice remarcându-se logiile dinspre curte ale laturii nordice cu faimoasa frescă, precum şi zugrăvirea exterioară a unei părţi din castel. Staţiunea balneară multimilenară Băile Herculane se numără printre cele mai vechi băi termale din sud-estul Europei, datând chiar dinaintea binecunoscutului Karlovy-Vary (Karlsbad). În faţa hotelului Decebal se află vila Elisabeta, construită între anii 1880-1882 de către administratorul băilor, Carol Tătărazi, ca locuinţă personală. În anul 1887 stă aici, timp de şase săptămâni, împărăteasa Elisabeta (sau Sisi) care, după cum mărturisea în jurnalul ei intim, era îndrăgostită de frumoasa staţiune de pe Valea Cernei. Cetatea Făgăraşului a fost desemnată câştigătoare la ultima ediţie a emisiunii „Restaurare“ de la TVR, care a avut loc pe 11 octombrie. Tot în ediţia precedentă au fost prezentate alte trei candidate la fondurile pentru restaurare, acestea fiind „Cinematograful Parc“, din staţiunea Băile Govora, Palatul Cantacuzino de la Filipeşti de Târg din judeţul Prahova şi Cetatea Poienari din judeţul Argeş. Unul dintre aceste trei monumente va fi selectat pentru finala concursului, în urma votului publicului. Proiectul „Restaurare“ a fost lansat prin primul episod de pe 20 septembrie, are zece episoade şi se va încheia pe 1 decembrie, când vor fi prezentate toate monumentele desemnate pentru finală. Proiectul se va încheia cu alegerea unui singur monument, care va primi fondurile pentru restaurare strânse în campanie.