Elevii Colegiului Naţional „Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu Mureş au participat la un workshop susţinut de pilotul Bogdan Marişca, în cadrul campaniei de siguranţă rutieră „Be Cool. Keep it Safe!”,
Monumentele din Iaşi pot fi vizitate pe internet
Direcţia judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Iaşi a lansat şi prezentat portalul patrimoniului istoric şi arhitectural Iaşi http://www.monumenteiasi.ro/. Site-ul este unic în România, prin prezentarea dinamică a monumentelor. Site-ul are un număr mare de pagini (1.180 de pagini principale, în total peste 1.500 de pagini). Fiecare utilizator poate actualiza baza de date direct pe internet.
În contextul instituirii de către Ministerul Culturii şi Cultelor a Programului Naţional de Implementare a unui Sistem Informaţional Geografic (Gis) pentru Protecţia Patrimoniului Cultural Naţional Imobil (Arheologie şi Monumente Istorice) Egispat, s-a demarat realizarea unui portal web de prezentare a monumentelor judeţului Iaşi şi a unei aplicaţii dinamice de gestionare a bazei de date a monumentelor istorice. Acest site este o premieră în România în ceea ce priveşte modul de prezentare a monumetelor. Prima secţiune a site-ului cuprinde prezentarea generală asupra monumentelor istorice, prezentarea instituţiilor şi a compartimentelor desemnate cu responsabilităţi în gestionarea şi protejarea patrimoniului cultural (servicii deconcentratate, muzee, institute de specialitate, comisii, precum şi registrele specialiştilor şi experţilor de patrimoniu din judeţul Iaşi; prezentarea celor mai noi evenimente şi a publicaţiilor din domeniul patrimoniului naţional. În această parte sunt puse la dispoziţia publicului informaţiile necesare obţinerii avizelor, înştiinţărilor, adeverinţelor reglemetate de legislaţia în vigoare, precum şi conţinutul cadru al documentaţiilor în vederea obţinerii acestora. A doua secţiune este de prezentare a monumentelor istorice şi de arhitectură din judeţul Iaşi. Această secţiune este împărţită pe cele patru categorii, în funcţie de natura lor; astfel se găsesc categoriile Arheologie; Arhitectură; Monumente de for public; Monumente memorale/funerare. Fiecare categorie dispune de motoare de căutare după diferite cuvinte cheie: denumirea monumentului, localizarea monumentului (localitate, comună, stradă etc.), după funcţiunea monumentului (clădire administrativă, clădire pentru sănătate etc.) sau după tipul construcţiei (bancă, biserică, pod, chilie, liceu, mănăstire etc.). Listele rezultate pot fi sortate în ordinea alfabetică, după localitaţi sau comune etc., conform informaţiilor de la Direcţia judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Iaşi. Prezentarea monumentelor istorice şi arhitectură este realizată prin informaţii text sau media. A treia secţiune este cea de gestionare şi actualizare a bazei de date a monumentelor istorice, a informaţiilor legate de domeniul monumentelor istorice şi arhitectură. Fiecare utilizator poate actualiza baza de date direct pe internet, astfel încât, dacă el se află pe teren, poate introduce informaţiile de la faţa locului. Utilizatorul poate adăuga pagini noi, poate modifica sau şterge paginile existente. Structura portalului poate fi modificată, astfel încât să corespundă ultimelor modificări din domeniu, după cum mai arată site-ul Direcţiei judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Iaşi.