Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Muzeul „Astra“ din Sibiu a fost invitat la un târg de Crăciun în Austria
Complexul Naţional Muzeal „Astra“ din Sibiu va găzdui, mâine, ultima întrunire din acest an a membrilor Academiei Artelor Tradiţionale din România şi va prezenta în avanpremieră catalogul cu toţi meşterii populari din România, conform Mediafax. „Unele dintre importantele deziderate ale acestei reuniuni sunt prezentarea în avanpremieră a catalogului de colecţie «Academia Artelor Tradiţionale din România», publicaţie mult aşteptată, pregătită de Muzeul „Astra“ şi, nu în ultimul rând, invitarea la expoziţia dedicată «academiei ţăranului şi satului românesc», care va fi vernisată în 30 ianuarie 2009“, se arată într-un comunicat de presă, semnat de muzeograful Ada Maria Popa.
Catalogul de colecţie al Academiei Artelor Tradiţionale din România se doreşte a fi o prezentare a membrilor academicieni, meşteri şi creatori populari, integraţi în secţiunile artelor plastice, arte religioase, arte muzicale, arte literare, arte ludice, arte mecanice şi arte culinare. Academia Artelor Tradiţionale din România reprezintă forumul naţional al celor mai valoroşi şi reputaţi creatori de artă populară din ţară, aleşi de cei mai buni specialişti din domeniul etnologiei. De asemenea, conducerea Muzeului „Astra“ din Sibiu a anunţat că va participa la un târg de Crăciun în Austria, alături de cinci creatori populari, unde vor prezenta obiecte specifice sezonului de iarnă, dar şi mâncăruri tradiţionale româneşti, conform Mediafax. Târgul de Crăciun este organizat de Landul Salzkammergut şi Institutul Cultural Român din Viena în localitatea Bad Goisern, aflată la 65 de kilometri de oraşul Salzburg. „Vor fi prezentate spre vânzare obiecte ceramice, textile, sculpturi în lemn, podoabe din mărgele, toate specifice acestui sezon, confecţionate de Neculai Diaconu, din localitatea Codlea, judeţul Braşov, Mihaela Todoran, din Salva, Bistriţa-Năsăud, Ştefan Bara, din Huedin, judeţul Cluj, şi Pall Agoston şi Tofalvi Laszlo, din Corund, judeţul Harghita“, se arată într-un comunicat de presă al Muzeului „Astra“ din Sibiu. Standul va fi completat de mâncăruri tradiţionale: sarmale cu mămăligă şi ţuică fiartă, cu care vor fi îmbiaţi localnicii şi vizitatorii veniţi din întreaga Austrie. Acest an este al patrulea an consecutiv în care Muzeul „Astra“ şi creatori populari din România sunt invitaţi la astfel de târguri de Crăciun, organizate în diferite localităţi din Austria, în care să prezinte momente specifice ale sărbătorilor româneşti.