Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Muzeul Naţional de Artă al României prezintă gravurile lui Francisco de Goya
"Faţete ale conştiinţei. Capriciile lui Goya", o expoziţie care prezintă cele 80 de gravuri din celebra serie a "Capriciilor", realizată de pictorul spaniol Francisco de Goya (1746-1828) şi publicată în perioada 1797-1799, s-a deschis în Sălile Kretzulescu ale Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR).
Gravurile sunt însoţite de comentariile originale ale artistului, păstrate în manuscris pe exemplarele din primele tiraje aflate în colecţiile Muzeului Prado şi ale Bibliotecii Naţionale din Madrid, care explică titlurile, uneori enigmatice, sau completează mesajul imaginii, seria expusă la Bucureşti fiind imprimată în 1929, într-o ediţie limitată, cu ocazia Expoziţiei Universale de la Sevilia. Deschisă până la 30 mai, expoziţia beneficiază de două manifestări conexe: conferinţa "Goya în literatură", susţinută de Leonardo Romero Tobar, profesor la Universitatea din Zaragoza (28 aprilie) şi proiecţia filmului artistic biografic Goya la Bordeaux (Spania, 1999, regia Carlos Saura), programată pentru zilele de 18 aprilie şi 23 mai. Directorul general al MNAR, Roxana Theodorescu, a apreciat, la vernisajul expoziţiei organizate de MNAR, Ambasada Regatului Spaniei în România şi Institutul Cervantes din Bucureşti, că expoziţia "oferă posibilitatea nu doar de a admira opera unui mare artist, ci şi de a reflecta asupra unor triste similitudini cu lumea de astăzi", conform Agerpres. Menţionând că expoziţia reprezintă o nouă prezenţă culturală spaniolă în România, pe perioada Preşedinţiei Uniunii Europene deţinute de Spania, ambasadorul Regatului Spaniei în România, Estanislao de Grandes Pascual, a afirmat că "Goya este un adevărat geniu al picturii universale, care, prin operele sale "Capriciile" şi "Dezastrele", marchează un moment de rupere cu tradiţia artei timpului său". Directorul Institutului Cervantes din Bucureşti, Juan Carlos Vidal, s-a referit la o serie de aspecte concrete legate de "Capriciile" lui Goya, situându-l pe marele artist spaniol în "contextul dramatic al Războiului de Independenţă (1808) împotriva lui Napoleon, trăit dureros de pictor - francofil, dar mare iubitor al poporului său".