Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Muzeul Satului de la Galaţi, aproape de deschidere
Proiectul transfrontalier „Muzeul Satului - gospodărie tradiţională“, aplicat de Consiliul Judeţului Galaţi, în parteneriat cu Centrul Cultural Dunărea de Jos şi Muzeul oraşului Cahul din Republica Moldova, este aproape gata, urmând să fie finalizat în luna octombrie. Proiectul, în valoare de 340.000 de euro, dintre care 300.000 de euro sunt asiguraţi prin fonduri europene, vizează înfiinţarea unui muzeu tradiţional etno-cultural, format din patru gospodării tradiţionale din judeţele Galaţi şi Cahul, o fântână cu roată, o fântână-cumpănă cu teică, o moară de vânt şi o afumătoare.
Muncitorii, cei mai mulţi - femei din comunele învecinate, lucrează ca acum 100 de ani, în spiritul tradiţiei de odinioară, conform Agerpres. Casele ţărăneşti, unele cu prispă, altele cu pod sau pivniţă, sunt acoperite cu stuf şi construite din paiantă, iar modul în care femeile pregătesc liantul este un adevărat spectacol pentru orice privitor. Casele sunt aproape gata: locuinţe tradiţionale, construite din paiantă - lut, apă şi paie. „Vrem să facem din Muzeul Satului un obiectiv turistic interactiv, să aducem meşteri populari olari, astfel încât vizitatorii să aibă, la plecare, şi un obiect tradiţional făcut chiar sub ochii lor“, a spus directorul Centrului Cultural, Răzvan Avram, conform Agerpres.