Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Muzeul Satului, unic în Moldova, inaugurat la Galaţi
Preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi, Eugen Chebac, şi preşedintele Consiliului Raional Cahul, din Republica Moldova, Gheorghe Vasilache, au participat, joi, la inaugurarea Muzeului Satului din Pădurea Gârboavele, aflată în apropierea municipiului Galaţi, conform Agerpres.
Obiectivul cultural şi turistic a fost realizat în cadrul programului transfrontalier PHARE România-Republica Moldova „Muzeul Satului - gospodărie tradiţională“, în valoare totală de aproape 340.000 de euro, din care Uniunea Europeană a asigurat 300.000 de euro iar cofinanţarea CJ Galaţi a fost de aproape 40.000 de euro. Muzeul Satului din Pădurea Gârboavele, unic în sudul Moldovei, este un ansamblu de obiective tradiţionale ce include patru gospodării ţărăneşti, o fântână cu roată, o fântână cumpănă cu teică, o moară de vânt şi o afumătoare. Prima gospodărie respectă un model vechi descoperit în zona Prutului inferior şi este formată dintr-o casă cu odaie şi tindă, gardul, coşarul, pivniţa, grajdul, magazia şi afumătoarea. A doua gospodărie este specifică zonei de deal din judeţul Galaţi - localităţile Suceveni, Adam, Ţepu - şi cuprinde o casă cu două odăi şi tindă şi anexele acesteia gardul, coşarul, pivniţa, grajdul, magazia, coteţul şi pătulul. A treia gospodărie respectă modelul întâlnit în zonele de apă ale judeţului - localitatea Tuluceşti - şi include o casă cu două odăi şi anexele acesteia, gardul, coşarul, pivniţa, grajdul, magazia, coteţul şi atelierul de olărit. Acoperişul casei este din stuf, tencuiala pereţilor fiind împletită cu stuf. Casa are şi o odaie secretă - un perete dublat -, pentru a crea un spaţiu mic, accesibil în pod şi folosit drept ascunzătoare pentru oameni sau bunuri. A patra gospodărie reconstituie modelul din zona Cahul, Republica Moldova, model asemănător cu cel de la Tuluceşti, dar care are în plus o mică bucătărie de vară şi nu are ascunzătoare. Întregul ansamblu a fost construit într-un an, iar muncitorii, marea majoritate femei din zonele de unde provin gospodăriile, au lucrat după modelul clăcii cu frământarea lutului, confecţionarea vălătucilor, chirpicilor, fixarea furcilor de lemn şi construcţia acoperişului din paie sau stuf. Obiectele din cele patru gospodării sunt din secolul al XIX-lea şi au fost procurate de la săteni sau au fost donate de muzeele de istorie din Galaţi şi Cahul. Muzeul Satului a fost sfinţit de episcopul Dunării de Jos, Preasfinţitul Casian.