Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Muzeul Ţăranului Român lansează „Conferinţele de la Şosea“
Muzeul Ţăranului Român (MŢR), cunoscut pe vremuri şi ca „Muzeul de la Şosea“, lansează ciclul său de conferinţe vizând dezbaterea publică a problematicii vaste a tradiţiilor în cultura română actuală: Ce înseamnă, de fapt, „tradiţii“ şi cum se deosebesc acestea de „obiceiuri“? Ce mai înseamnă astăzi tradiţiile şi care mai sunt relaţiile noastre cu trecutul „tradiţional“? Cum se fac, se imaginează, se vând şi se cumpără astăzi „tradiţii“ în spaţiul public românesc? De la filosofia tradiţiei la practica şi marketingul tradiţiilor. Conferinţele vor încerca să abordeze această vastă problematică prin prezentarea şi dezbaterea, directă şi virtuală, a unor „studii de caz“: „tradiţie“ şi „modernitate“, patrimonializarea Căluşului, piaţa actuală de artizanat, cât de imaterial este „patrimoniul imaterial“, branding şi tradiţii: produse şi târguri „tradiţionale“ etc, conform unui comunicat al MŢR.
Conferinţele se adresează publicului larg, în mod special tinerilor specialişti din domeniile umaniste şi se vor organiza în ultima zi de miercuri a fiecărei luni. Ciclul de conferinţe va începe miercuri, 28 ianuarie la ora 17:00 , la Clubul Ţăranului din incinta MŢR, în prezenţa lui Theodor Paleologu, Ministru al Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional. La discuţii vor participa prof. Vintilă Mihăilescu, directorul MŢR, Bogdan Iancu, cercetator MŢR şi Marius Chivu, redactor la Dilema Veche, în calitate de moderator. Cu această ocazie va avea loc şi lansarea ultimului număr al revistei „Martor“, intitulat „Piaţa de artizanat“. Prima parte a volumului conţine texte ale unor autori din România, Franţa, Serbia, Bulgaria şi Ungaria şi este rezultatul conferinţei „Making and consuming traditions“ organizată la MŢR, în octombrie 2007, conform comunicatului transmis de instituţie.