Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
„Nimeni nu a reuşit în viaţă fără şcoală“
▲ La deschiderea noului an şcolar, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a spus că pentru ea, ca dascăl, anul nu începe la 1 ianuarie, ci la 15 septembrie şi se termină odată cu finalizarea cursurilor ▲ „Staţi lângă şcoală, staţi lângă profesorii acestei şcoli. Numai împreună cu dascălii şcolii puteţi să faceţi din fiecare copil ceea ce vă doriţi - o speranţă în viaţa dumneavoastră“, a fost mesajul adresat de ministrul Educaţiei către părinţi, în timp ce elevilor le-a spus că „nimeni nu a reuşit în viaţă fără şcoală“ ▲
Prezentă la deschiderea anului şcolar 2009-2010 în localitatea dâmboviţeană Potlogi, ministrul Educaţiei a afirmat că, oricât de bună ar fi legea din domeniu, „nimic nu poate să înlocuiască tot ceea ce face fiecare dascăl atunci când intră la clasă“, reamintindu-le cadrelor didactice să nu uite că „în sala de clasă se croieşte performanţa“, conform Agerpres. „Este prima zi de şcoală, pe care toţi am aşteptat-o. Pentru noi este foarte importantă această zi. Am spus de foarte multe ori că, pentru mine, anul niciodată nu a început la 1 ianuarie. Anul pentru mine începe la 15 septembrie şi se termină odată cu încheierea anului şcolar. Anul şcolar a intrat în viaţa noastră de dascăli“, a afirmat Andronescu. În opinia ministrului Educaţiei, în pieptul fiecărui dascăl stă o inimă mare, în care pot sta toţi copiii din clasă. „Strădania noastră este să facem o lege mai bună, să încercăm să ne batem pentru salarii mai mari. Nu reuşim totdeauna, poate nu reuşim încă, ceea ce înseamnă că trebuie să continuăm să ne batem pentru aceste demersuri îndreptăţite, dar cred că, oricât de bună ar fi legea, oricât de mult am încerca să facem din exterior, nimic nu poate să înlocuiască ceea ce face fiecare dascăl cu clasa în care intră. Acolo este succesul şcolii. În asta stă performanţa şcolii“, a subliniat ministrul. „Staţi lângă şcoală, staţi lângă profesorii acestei şcoli. Numai împreună cu dascălii şcolii puteţi să faceţi din fiecare copil ceea ce vă doriţi - o speranţă în viaţa dumneavoastră. Staţi cu prietenie lângă şcoală, chiar dacă notele cu care vin câteodată copiii acasă nu vă mulţumesc. De aceea sunt notele de la 1 la 10. Copiii trebuie să înţeleagă că atunci când sunt buni primesc note mai mari, iar când sunt mai puţin buni primesc note mai mici. Numai împreună cu profesorii puteţi face din copiii dumneavoastră oameni performanţi în viaţă“, le-a spus Andronescu părinţilor. Ecaterinei Andronescu a vorbit şi elevilor despre importanţa şcolii: „Dragi elevi, voi sunteţi cei mai importanţi, voi, cu minţile voastre, cu sufletele voastre curate, respectaţi-vă deopotrivă şi dascălii, şi părinţii. Cu certitudine, nimeni nu a reuşit în viaţă fără şcoală. De aceea, şcoala trebuie privită ca un moment extrem de important pentru viaţa fiecăruia dintre voi. Şi noi, dascălii de azi, am avut ieri educatori şi profesori şi nu am fi nimic azi fără strădaniile lor de atunci. Vă doresc din tot sufletul să fiţi cu mintea sprintenă, să fiţi sănătoşi şi, la sfârşitul anului, să adunaţi în carnete acele note care să vă bucure pe voi, pe părinţii voştri şi în mod cert pe profesorii voştri“, a fost mesajul ministrului Educaţiei adresat elevilor.