Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Noaptea Albă a Galeriilor la Bucureşti
▲ După Noaptea Albă a Muzeelor, la Bucureşti va avea loc, la acest sfârşit de săptămână, cea de-a treia ediţie a evenimentului Noaptea Albă a Galeriilor, care reuneşte 28 de galerii, ateliere, centre de artă contemporană şi spaţii alternative, sub umbrela cărora evoluează peste 80 de artişti ▲
În noaptea de 12 spre 13 iunie - vineri spre sâmbătă -, 28 de galerii, ateliere, centre de artă contemporană şi spaţii alternative vor fi deschise publicului larg, începând cu ora 19:00, până dimineaţa, la ora 4.00, conform Mediafax. Peste 80 de artişti expun sau performează în timpul acestui adevărat maraton de artă şi cultură contemporană, care va cuprinde reprezentări în formule consacrate, dar şi lucrări neconvenţionale. Expoziţii de desen sau pictură, instalaţii, artă video, expoziţii foto, lansarea unei arhive digitale, concerte, proiecţii de filme, performance-uri, jocuri în aer liber, precum şi alte animaţii culturale vor fi puse la cale special pentru noaptea de vineri spre sâmbătă. Programul complet, precum şi o hartă a traseului cultural propus pot fi consultate online. Ca şi la ediţia de anul trecut, organizatorii au conceput şi un parcurs cu bicicleta pentru cei interesaţi, conform Mediafax. Arta contemporană se va vedea peste tot: în clădiri - monumente de arhitectură (The Art Society), în clădiri care au fost salvate de la distrugere (The Ark), în spaţii cu un trecut recent marcat de perioada comunistă (Pavilion Unicredit), dar şi în spaţii absolut neconvenţionale, precum garajul transformat în galerie de artă (Paradis Garaj), sufrageria unui bloc (Galeria 29) sau subsolul central al unui fost magazin (Atelier în Tranziţie). Ceea ce mai aduce nou ediţia din acest an a Nopţii Albe a Galeriilor este extinderea ariei de acţiune în spaţiul urban, prin asocierea dintre Noaptea Albă a Galerilor şi un alt eveniment cultural cunoscut, proiectul-manifest Street Delivery. „Ca artist am nevoie de conectare permanentă la audienţa căreia mă adresez. Noaptea Galeriilor este unul din cele mai importante momente în care se manifestă acest parteneriat între cei aflaţi de-o parte şi cealaltă a unei lucrări“, a spus Claudiu Cobilanschi, artist vizual şi expozant la eveniment, conform Mediafax. Anul trecut, Noaptea Albă a Galeriilor a avut loc pe 23-24 mai, la eveniment participând peste 14 spaţii din Bucureşti, care au adunat peste 5.000 de vizitatori.