Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Noaptea muzeelor, la „Astra“ Sibiu
Complexul Naţional Muzeal „ASTRA“ se alătură, şi în anul 2008, programului cultural european dedicat Nopţii Muzeelor. Organizatorii au pregătit un program mai amplu, care debutează mâine cu vernisarea a două noi expoziţii - „Iconografie ritualică: Icoana şi Prăznicarul“ şi „Lumina credinţei... creaţie“, continuă cu manifestările nopţii de 17 mai şi se încheie în 18 mai, de Ziua Internaţională a Muzeelor. Programul se va desfăşura în mai multe puncte din Muzeul în aer liber şi în unităţile din centrul oraşului şi va cuprinde un atelier de dansuri, un concurs interactiv de căutare a „comorii“, o piesă de teatru popular, un concurs de „karaoke“ pe linii melodice tradiţionale, concerte, vizite ghidate ale expoziţiilor permanente şi temporare, proiecţii de filme, o degustare de bucate tradiţionale etc.
„Scopul acţiunii noastre este proiecţia în conştiinţa publicului tânăr asupra valorii deosebite a muzeului ca spaţiu de cunoaştere, autoeducare şi agrement, prin prezentarea unor activităţi de divertisment cultural într-un spaţiu feeric şi într-o perspectivă non-conformistă, sugerată de prezentarea programului la ore târzii din noapte. Mai mult, tematica programului ales în acest an presupune realizarea de activităţi de către tineri ... pentru tineri“, conform unui comunicat al Muzeului „Astra“. Manifestările se vor desfăşura atât în Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale „ASTRA“, unde funcţionează, de peste un an, un sistem de iluminare cu spoturi, punând în evidenţă monumentele, cât şi în centrul oraşului, la Muzeele „Franz Binder“, „Emil Sigerus“ şi la Muzeul Civilizaţiei Transilvane din Piaţa Mică. Vizitatorii au, astfel, posibilitatea unei perspective diferite asupra muzeului, care impresionează şi prin acest joc subtil al alternanţei de lumină şi întuneric. Organizatorii au pregătit un program mai amplu, care debutează mâine, cu vernisarea a două noi expoziţii - „Iconografie ritualică: Icoana şi Prăznicarul“ şi „Lumina credinţei... creaţie“ şi continuă cu manifestările nopţii de 17 mai şi se încheie în 18 mai, de Ziua Internaţională a Muzeelor, cu vernisarea unor noi monumente în Muzeul în aer liber şi cu un spectacol folcloric susţinut de „Ansamblul de fluieraşi şi dansatori“ din comuna Jieţ, judeţul Hunedoara, pe scena de pe lac, conform organizatorilor de la Muzeul „Astra“ din Sibiu. Evenimentul Noaptea Muzeelor este încă un prilej de afirmare a conceptului de „muzeu viu“. Muzeografii CNM „ASTRA“ au pregătit un program de conferinţe şi de vizite ghidate ale expoziţiilor permanente şi temporare. Sub titulatura „O noapte egipteană la muzeu“, vizitatorilor Muzeului „Franz Binder“ - ce a ajuns, în acest an, la cea de-a cincisprezecea aniversare - le vor fi expuse materialele din colecţia Muzeului, evidenţiate prin jocuri de lumini, într-o atmosferă ludică, în timp ce muzeografii de la „Emil Sigerus“ vor organiza vizite ghidate ale expoziţiei de cahle. Ion Sorin Apan le va prezenta invitaţilor din Dumbravă constelaţiile şi diverse corpuri cereşti, prin intermediul unui telescop împrumutat de la Muzeul de Ştiinţe Naturale, fiind astfel sărbătorită şi Ziua Internaţională a Astronomiei. Tradiţia se va îmbina cu modernitatea, astfel că programul serii de 17 mai va începe cu un concert de toacă, va fi continuat cu dansuri populare şi se va încheia cu concertul trupei „Viţa de Vie“.