Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Noi achiziţii în colecţia Muzeului „Astra“ din Sibiu
Zeci de monumente istorice şi sute de obiecte au intrat, anul trecut, în patrimoniul Complexului Naţional Muzeal (CNM) Astra din Sibiu, prin activitatea comisiei de achiziţii şi donaţii, sporind astfel valoarea colecţiilor existente, conform Mediafax. Potrivit unui comunicat de presă al CNM Astra din Sibiu, semnat de Olga Popa, secretar al comisiei de achiziţii şi donaţii, printre monumentele şi obiectele intrate în patrimoniu se numără o casă tradiţională din Bran (Braşov), o casă din lemn cu fundaţie de piatră la Gura Râului (Sibiu), o casă din lemn din Sărăţeni (Mureş), o poartă pentru gospodăria din Sărata (Sibiu), o şură cu grajd şi fânar pentru gospodăria din Saschiz (Mureş), dar şi sute de obiecte care completează interioarele unor locuinţe tradiţionale deja existente în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Monumentele şi obiectele achiziţionate au intrat în patrimoniul muzeelor componente ale Complexului Naţional Muzeal Astra din Sibiu.
Comisia a cumpărat şi piese de port, textile, icoane, obiecte de lemn, ceramică, care vor completa sectoarele tematice şi vor îmbogăţi inventarele gospodăriilor reconstituite în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. În plus, specialiştii muzeului au achiziţionat, în cadrul programului de salvare a unor vestigii ale civilizaţiei populare tradiţionale, o casă cu „prăvălie“ din Băicoi, judeţul Prahova. „Vom putea reface în muzeu, în cadrul monumentelor de utilitate publică, imaginea unei case de locuit, având la parter reconstituirea unei berării din jurul anului 1900“, arată reprezentanţii Muzeului „Astra“. Alături de Muzeul în aer liber, CNM Astra a îmbogăţit şi colecţiile celorlalte muzee componente. Colecţiile Muzeului Civilizaţiei Transilvane „Astra“ s-au îmbogăţit cu textile şi piese de port, lemn şi os, ceramică, icoane, ouă încondeiate. În patrimoniul Muzeului de Etnografie Săsească „Emil Sigerus“ au intrat cahle şi piese de port, în cele ale Muzeului de Etnografie Universală „Franz Binder“ s-au primit donaţii de la diferite ambasade, iar biblioteca Centrului de Informare şi Documentare „Cornel Irimie“ a primit peste şapte sute de cărţi, CD-uri şi fotografii.