Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Noi biblioteci publice pentru bucureşteni
Modernizarea Bibliotecii Metropolitane Bucureşti (BMB), iniţiată în 2004, prin care cele 35 de filiale ale instituţiei vor avea sediile renovate şi vor beneficia de servicii electronice, se va încheia în prima jumătate a anului 2009, a spus şeful serviciului de informare al BMB. Potrivit lui Sergiu Găbureac, şeful „Serviciului Programe culturale. Informare comunitară. Lectură“, până la sfârşitul acestui an vor fi redeschise filialele „Lucian Blaga“, astăzi, 8 decembrie, „Ion Neculce“ şi „Marin Preda“, la care lucrările au fost finalizate. În prima jumătate a anului 2009, vor mai fi efectuate lucrări la sediile filialelor „Panait Istrati“, „George Coşbuc“ şi „Gheorghe Şincai“.
Programul de modernizare a BMB, ce a inclus sediul central „Mihail Sadoveanu“ şi cele 35 de filiale din Capitală, a început în 2004, printr-o decizie a Consiliului General al Primăriei Municipiului Bucureşti. Modernizarea unei filiale, presupunând atât renovarea sediului, cât şi achiziţionarea de calculatoare, imprimante şi alte echipamente necesare pentru ca serviciile de înscriere sau împrumut să poată fi efectuate electronic, a necesitat, în medie, un buget de 500.000 de lei. Sergiu Găbureac a mai spus şi că BMB va asigura în toate filialele sale posibilitatea imprimării unor tipizate, pentru procurarea cărora bucureştenii nu vor mai avea nevoie să meargă la Primărie. Filialele modernizate se redeschid şi cu materiale noi - cărţi tipărite şi electronice, CD-uri sau DVD-uri cu muzică şi filme. Găbureac a precizat că BMB nu respectă prevederea din legislaţie conform căreia ar trebui să achiziţioneze 100.000 de documente pe an, dar face progrese în acest sens, ajungând, în ultimii trei ani, să achiziţioneze între 60.000 şi 70.000 de titluri anual. Însă, în acelaşi timp, populaţiei Bucureştiului i-ar mai fi necesare încă 50 de filiale, a mai remarcat şeful serviciului de informare al BMB, fiind prevăzută prin lege existenţa unei biblioteci la 25.000 de locuitori. Filiala „Lucian Blaga“, care se deschide astăzi, este una dintre filialele BMB cu cei mai mulţi abonaţi, în jur de 5.000 de persoane, alături de alte filiale precum „Nichita Stănescu“, „Liviu Rebreanu“ sau Filiala pentru Copii şi Tineret „Ion Creangă“, a mai spus Găbureac, conform Mediafax.