Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Noi reglementări în domeniul doctoratelor
Noile modificări în domeniul doctoratelor vor duce, după cum susţine ministrul educaţiei, domnul Adrian Curaj, la „recredibilizarea instituţiilor de învăţământ, întărirea credibilităţii academice şi consolidarea prestigiului universităţilor din România”. Titluri de doctor vor putea fi retrase prin decizia rectorului sau a preşedintelui Academiei Române.
Ministrul educaţiei naţionale şi cercetării știinţifice, domnul Adrian Curaj, a anunţat noile modificări în domeniul doctoratelor, menite să ducă la „recredibilizarea, unde este cazul, a instituţiilor de învăţământ, întărirea credibilităţii academice şi consolidarea prestigiului universităţilor din România”. Astfel, una dintre principalele modificări aduse de proiectul de ordonanţă de urgenţă privind modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale face referire la acordarea şi retragerea titlului de doctor. Astfel, titlul de doctor se retrage prin decizia rectorului sau a preşedintelui Academiei Române în cazul nerespectării criteriilor de etică. „Consider că este în obligaţia Ministerului Educaţiei să creeze un cadru normativ corect şi predictibil, iar acest cadru nu l-am avut până acum, am avut un dublu standard în legătură cu ce facem cu doctorii sau doctoranzii oameni politici. Modificările vin la pachet cu transparentizarea informaţiilor cu privire la doctorate, autoevaluarea şcolilor doctorale şi evaluarea internaţională a şcolilor doctorale”, a explicat ministrul Adrian Curaj.
Conform proiectului prezentat duminică, 14 februarie, într-o conferinţă de presă de ministrul educaţiei şi aflat în dezbatere publică, un titlu de doctor se retrage pe baza raportului Comisiei de etică a instituţiei de învăţământ superior sau a Academiei Române sau, după caz, a raportului Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU).
Pentru titlurile de doctor obţinute prin ordin al ministrului educaţiei, în baza deciziei de retragere a titlului de către rector sau, după caz, de preşedintele Academiei Române, cu avizul conform CNATDCU, ministrul educaţiei este cel care emite ordinul de retragere.
În cazul nerespectării standardelor de calitate sau de etică profesională, Ministerul Educaţiei, pe baza unor rapoarte externe de evaluare, poate retrage atât calitatea de conducător de doctorat, cât şi titlul de doctor acordat prin ordin al ministrului educaţiei. Totodată, poate fi retrasă acreditarea şcolii doctorale, „ceea ce implică retragerea dreptului şcolii doctorale de a organiza concurs de admitere pentru selectarea de noi studenţi doctoranzi”.
Potrivit domnului Bogdan Murgescu, profesor universitar şi consilier al ministrului educaţiei, toată documentaţia se va încărca pe platforma naţională şi se notifică CNATDCU, astfel că teza „nu se va mai plimba în format tipărit şi va fi accesibilă în format electronic”. Ulterior, consiliul va trece la verificarea documentelor de pe platforma naţională. „Există şi posibilitatea ca persoane externe să facă sesizări după susţinerea tezei, există un termen de 30 de zile pentru primirea unor eventuale sesizări de neregularităţi sau alte probleme care au apărut în legătură cu teza şi cu susţinerea publică. CNATDCU procedează la o evaluare a întregii situaţii şi poate notifica, poate lua decizia fie că solicită reanalizarea de către universitate, respectiv Academia Română pentru nereguli procedurale, pentru eventuala neîndeplinire a standardelor de calitate a tezei de doctorat sau dacă există suspiciuni legate de etică, plagiat, falsificare de date sau cine ştie ce alte delicte deosebit de grave”, a precizat domnul Murgescu.