Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Noul an universitar a scumpit chiriile cu 25%
▲ Studenţii care vor să închirieze un apartament cu o cameră sau o garsonieră în Iaşi trebuie să plătească în jur de 250 de euro ▲ Pentru un apartament cu două camere costurile variază între 350 şi 400 de euro, în timp ce la un apartament cu trei camere chiria ajunge şi la 550 de euro, în funcţie de zonă ▲ În ciuda preţurilor mari, la agenţiile imobiliare sunt înregistrate, zilnic, 30-40 de cereri de închiriere ▲
Cu câteva zile înainte de începerea anului universitar, chiria pentru apartamentele din municipiul Iaşi au crescut cu aproximativ 25%, faţă de anul trecut. Astfel, studenţii care vor să închirieze un apartament cu o cameră sau o garsonieră în Iaşi trebuie să plătească 250 de euro, pentru un apartament cu două camere costurile variază între 350 şi 400 de euro, în timp ce la un apartament cu trei camere chiria ajunge şi la 550 de euro, în funcţie de zonă. Pe lângă chirii, studenţii care îşi închiriază apartamente trebuie să achite şi valoarea facturilor la întreţinere, a căror valoare ajunge, în timpul iernii, la 600 de lei, precum şi alte utilităţi. Reprezentanţii agenţiilor imobiliare motivează creşterea chiriilor prin cererea foarte mare în comparaţie cu oferta. În ciuda preţurilor mari, la agenţiile imobiliare sunt înregistrate zilnic, în medie, 30-40 de cereri de închiriere. Consultantul imobiliar Florin Poparcea susţine că studenţii care încă nu şi-au găsit cazare riscă să nu aibă unde locui, întrucât numărul apartamentelor de închiriat este relativ mic. Locurile din cămine nu acoperă nici pe jumătate cererile de cazare În anul universitar 2007-2008, care va începe peste câteva zile, doar 37% dintre studenţii Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ care au cerut cazare vor găsi un loc în cămine. La Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“, aproximativ 60% dintre studenţii solicitanţi vor reuşi să ocupe un loc în cămin. Acestora li se adaugă alte câteva sute de studenţi care nu au găsit sau nu au acceptat locurile de cazare oferite de universităţile de Medicină, Agronomie şi Medicină Veterinară şi cea de Arte.