Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
„Noul val“ al cinematografiei româneşti, comentat de criticii americani
Criticul de film de la „The New York Times“, A. O. Scott, dedică, în ediţia de ieri, 20 ianuarie, un amplu şi documentat articol ideii de „nou val“ al cinematografiei din România, arată Institutul Cultural Român (ICR) de la New York.
Intitulat „New Wave on the Black Sea“, articolul face referiri la întâlnirile şi discuţiile pe care autorul le-a avut cu prilejul recentei sale vizite la Bucureşti. Regizorii Cristian Mungiu, Cristi Puiu şi Corneliu Porumboiu sunt menţionaţi alături de criticul de film Alex. Leo Şerban. De asemenea, sunt introduse dialogurile cu profesorii şi studenţii de la UNATC şi cu reprezentanţi ai Centrului Naţional al Cinematografiei. Articolul face referire şi la masa rotundă organizată de ICR New York, cu prilejul Festivalului Filmului Românesc „Romanian Cinema: The Golden Age“. Articolul este completat online de un montaj alcătuit din cinci videoclipuri ale filmelor „Moartea domnului Lăzărescu“, regia Cristi Puiu, „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile“, de Cristian Mungiu, „Hârtia va fi albastră“, de Radu Muntean, „A fost sau n-a fost?“, de Corneliu Porumboiu, „California Dreaminâ (nesfârşit)“, de Cristian Nemescu. Scott consideră că filmele selectate pot constitui „un mini-canon al cinematografiei româneşti din secolul al XXI-lea“. Iniţiativa acestui amplu material aparţine redacţiei „The New York Times“. La solicitarea lui A. O. Scott, ICR New York s-a implicat direct în organizarea vizitei criticului în România şi în documentarea suplimentară a textului său. La 24 ianuarie, la sediul ICR New York, va avea loc o discuţie cu participarea lui A. O. Scott şi a altor critici de film americani, a unor distribuitori şi directori de festivaluri. Cu acelaşi prilej, va fi prezentat în avanpremieră proiectul privind o retrospectivă a filmului românesc la Lincoln Center, care va avea loc în perioada 17-25 aprilie.