Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Număr record de participanţi la Festivalul Internaţional de Folclor pentru Copii
Cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor pentru Copii şi Tineri Interpreţi „Dobroge, mândră grădină“ se desfăşoară, simultan, timp de o săptămână, la Mangalia, Eforie şi Albeşti, conform Agerpres.
Manifestarea, organizată de Asociaţia pentru Cultură, Învăţământ şi Turism Constanţa (ACITC), în parteneriat cu primăriile Eforie, Mangalia, Albeşti, Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Inspectoratul Şcolar Judeţean, se bucură anul acesta de o participare record, fiind înregistraţi peste 1.200 de participanţi, dansatori, solişti vocali şi instrumentişti, membrii ai comisiilor de jurizare şi invitaţi speciali, festivalul fiind deschis în egală măsură şi tinerilor cu dizabilităţi. „Anul acesta ne bucurăm de un număr record de participanţi, pe scenele din cele trei localităţi unde se desfăşoară festivalul, fiind prezenţi tineri din 21 de judeţe ale ţării şi din Bulgaria, Ungaria, Republica Moldova şi Serbia, ceea ce ne determină să considerăm că este cel mai mare festival de acest gen din Dobrogea şi, probabil, din ţară“, a spus preşedintele ACITC, Ovidiu Roşca. La Mangalia, festivalul a debutat cu o paradă a portului popular, organizată pe străzile municipiului, la care au participat ansamblurile folclorice din Ploieşti, Câmpia Turzii, Luduş, Zabrani, Masloc, Mangalia, Ighiu, Stroieşti, Republica Moldova, Turcia şi Serbia, iar concursul se desfăşoară pe scena plutitoare din portul turistic. La Eforie, la parada portului popular au participat ansambluri folclorice din Republica Moldova, Oradea, Belarus, Masloc, Zabrani, Sărata, Bacău, Vişeul de Sus, Focşani, Cumpăna, Bihor, Baia de Aramă şi Bulgaria, festivalul având loc pe scena mobilă de pe faleza din Eforie Sud. În localitatea Albeşti participă ansambluri folclorice din Drăgăneşti, Făgăraş, Sântana, Albeşti, Bolvaşniţa, Republica Moldova, Târgul Neamţ, Turcia, Câmpia Turzii şi Ungaria.