Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Numeroase personalităţi ale vieţii publice susţin ora de religie
Părinţii din întreaga ţară s-au solidarizat, în ultimele zile, într-un efort fără precedent în istoria noastră postdecembristă, pentru a apăra dreptul propriilor copii de a cunoaşte, într-o formă structurată şi adaptată principiilor didactice, credinţa în care au fost botezaţi. În ajutorul părinţilor au venit cu mult entuziasm numeroase personalităţi ale vieţii publice, care apreciază ora de religie ca pe un bun spiritual inalienabil al poporului român sau ca pe o şansă a tinerei generaţii de a cunoaşte şi asimila valori fundamentale ca iubirea, bunătatea, mila, dreptatea. Vă prezentăm în continuare mărturiile şi mesajele câtorva dintre numele îndrăgite din lumea culturală, artistică, mediatică şi chiar sportivă.
„Religia «instigă» la bunătate“
Daniel Buzdugan - actor, prezentator TV, realizator de programe radio: „Sunt pentru predarea religiei în şcoală! Religia înseamnă iubire, adevăr, bunătate! Este doar o oră pe săptămână printre alte zeci de ore petrecute pe tentantele calculatoare, smartphone-uri sau tablete! Religia ne învaţă că nu despre Cola este vorba în perioada Crăciunului. Copilul învaţă de mic despre Dumnezeu, ceea ce îi va da o stare de siguranţă şi de speranţă. Dumnezeu este Lumina şi Adevărul şi viitorul adult va şti că cineva acolo sus îl iubeşte şi îl protejează, în ciuda tuturor lucrurilor neplăcute pe care le îndură. Copilul va creşte cu frică de Dumnezeu şi asta nu-i deloc rău, pentru că astfel viitorul adult va fi mai cumpătat şi mai atent la toate acţiunile pe care le va întreprinde. Religia ne învaţă că viaţa noastră nu se sfârşeşte aici pe pământ, aşa cum s-a demonstrat şi ştiinţific. Religia face parte din structura şi cultura noastră naţională. Religia îl va învăţa pe viitorul adult să nu intre în depresie, să nu se sinucidă, să nu o ia pe căi greşite, să respingă avortul şi să întindă o mână de ajutor aproapelui său. Religia «instigă» la bunătate şi te face să te gândeşti de două ori înainte să comiţi o nedreptate sau o răutate. Înscrieţi-vă copilul la ora de religie până pe 6 martie!“
„Şcoala, Familia şi Biserica trebuie să lucreze corect şi complet în a face ca ora de religie să rămână acolo unde trebuie să fie“
Liana Stanciu - prezentatoare de radio şi televiziune: „Eu am acest regret că nu am timp suficient să petrec cu copilul meu. În această situaţie, eu, ca mamă, deleg Şcoala să facă ce nu pot face eu, adică să întregească nivelul de educaţie şi învăţătură al copilului meu. Am încredere în Şcoală! Am încredere în Biserică! Şcoala, Familia şi Biserica formează un triunghi important şi cred că aceste trei instituţii trebuie să lucreze corect şi complet în a face ca ora de religie să rămână acolo unde trebuie să fie“. „Eu cred că mama face tot ce-i mai bun pentru copilul ei! Eu cred că Şcoala transmite mai mult decât informaţii. Eu cred în puterea sufletului! Semnează acum pentru ora de religie!“
„Eu am crescut cu ora de religie şi consider că a născut nişte valori în mine“
Ştefan Mihalache (Connect-R) – artist muzical: „Sfatul meu, ca părinte, este să cereţi pentru copiii voştri ora de religie! Cred că nu ne putem lipsi copiii de cel mai frumos model care a existat în această lume: Domnul Iisus Hristos. Cred că nu ne putem lipsi de Dumnezeu. Eu am crescut cu ora de religie şi consider că a născut nişte valori în mine. Cum să nu lupt pentru adevăr? Eu cred că toleranţa stă în puterea iubirii“.
„Credinţa ortodoxă pentru poporul român este ca limba română“
Dan Puric - actor şi scriitor: „Poporul român, limba română şi creştinismul, toate trei sunt concrescute. În clipa în care ai scos unul dintre aceste elemente, ai mutilat esenţa poporului român. Credinţa ortodoxă pentru poporul român este ca limba română: nu este nici facultativă, nici obligatorie, ci doar este! În clipa în care cineva vrea să se elimine credinţa ortodoxă din humusul acesta sufletesc, acest lucru poate fi considerat un atentat asupra fiinţei noastre. De aceea, actul mărturisirii astăzi este un act de igienă şi de sănătate. Şi cum adevărul astăzi este egal cu sănătatea noastră sufletească, cum oare nu voi mărturisi adevărul?! Sunt obligat pentru propria mea sănătate şi pentru sănătatea neamului românesc să mărturisesc“. „A vedea frumosul din România depinde de frumosul din noi şi ca să vedem frumosul trebuie să avem starea îndrăgostiţilor. A te reîndrăgosti de propria ta ţară înseamnă a crede în Dumnezeu, iar fundamentul credinţei este iubirea. Copilul iubirii este frumosul. Într-o lume care se urâţeşte în fiecare zi cu o viteză fantastică, nu putem vorbi de înfrumuseţare, ci de ochiul care vede frumosul până şi în acest dezastru.“
„Aceste performanţe nu le puteam realiza fără ajutorul lui Dumnezeu!“
Elisabeta Lipă, campioană mondială la canotaj: „Nu mai ţin minte numărul medaliilor câştigate în carieră, dar ştiu foarte bine că fiecare victorie a fost o mândrie pentru părinţii şi bunicii mei, pentru satul, ţara şi tradiţiile în care m-am născut. Prin aceste performanţe am descoperit lumea şi prin ele sunt apreciate în întreaga lume, dar sigur aceste performanţe nu le puteam realiza fără ajutorul lui Dumnezeu!“
Poezia lui Daniel Buzdugan pentru ora de religie
Ca părinţi, chiar dacă-i greu,
Pe cei mici să-i îndrumăm
Să mai creadă-n Dumnezeu.
Să nu-şi mai aduc-aminte
Cum că Paştele, Crăciunul
Sunt zile atât de sfinte?
Le dă celor mici un trai,
Cu lumină şi răbdare,
Visul de-a ajunge-n Rai.
Nu-i nimic curat pe lume
Ca micuţii ce-nainte
De somn spun o rugăciune.
Ar avea inima goală.
Buzdu din toată fiinţa
E pentru religie în şcoală!“
(Pagină realizată de Gheorghe-Cristian Popa în colaborare cu Televiziunea TRINITAS a Patriarhiei Române)