Elevii Colegiului Naţional „Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu Mureş au participat la un workshop susţinut de pilotul Bogdan Marişca, în cadrul campaniei de siguranţă rutieră „Be Cool. Keep it Safe!”,
O biserică de lemn din Vâlcea va fi mutată la Muzeul Satului
Demontarea Bisericii din lemn de la Pietrari, monument istoric din 1737, a început în aceste zile, ea urmând să fie adusă la Muzeul Satului din Râmnicu Vâlcea, după cum a spus Ionuţ Dumitrescu, muzeograf la această instituţie.
„Biserica din lemn cu hramul «Sfântul Nicolae» din cătunul Angheleşti, comuna Pietrari, a fost ridicată în anul 1737, de către Anghel Pătru, Stan Moghină şi alţi enoriaşi. Biserica din lemn de la Pietrari este unul dintre cele două monumente din nordul Olteniei fără pridvor şi cu pronaos poligonal - cealaltă biserică din lemn fiind localizată în satul Opăteşti, comuna Goleşti, datată la 1767“, a spus Dumitrescu, conform Agerpres. O particularitate locală a cimitirului unde se află biserica-monument istoric o reprezintă mesele din lemn aşezate în dreptul fiecărui monument. „Biserica din lemn este ridicată din grinzi masive de stejar, în formă de navă, cu distribuirea obişnuită a spaţiilor de cult: pronaos, naos şi altar poligonal. Temelia e zidită din lespezi de piatră necioplită. Este aşezată pe tălpi mari de stejar, îmbinate în chertare, înclinate, capetele acestora depăşind cu mult pereţii lăcaşului. Grinzile pereţilor, de lăţimi considerabile, sunt legate între ele cu îmbinari în coadă de rândunică şi fixate cu ajutorul cuielor de lemn“, a spus muzeograful. Faptul că s-au găsit urme de numerotare pe grinzile exterioare ale naosului şi pronaosului a condus la ipoteza că biserica a fost adusă din altă parte şi aşezată pe actualul amplasament. O echipă mixtă de specialişti muzeografi, conservatori, restauratori şi muncitori, însoţiţi de colaboratorii Fundaţiei Habitat şi Artă în România, dar şi de către cadre didactice de la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu“ din Bucureşti, s-a deplasat în comuna Pietrari pentru a demara lucrările de demontare. „Ea va fi adusă aici, la Muzeul Satului, iar în primăvara anului viitor vom începe lucrările de remontare şi restaurare a acesteia“, a mai spus Ionuţ Dumitrescu. Judeţul Vâlcea este reprezentativ pentru nenumăratele biserici din lemn construite în secolul al XVIII-lea.