Elevii Colegiului Naţional „Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu Mureş au participat la un workshop susţinut de pilotul Bogdan Marişca, în cadrul campaniei de siguranţă rutieră „Be Cool. Keep it Safe!”,
O „Călătorie în Bretania“ la Muzeul Naţional de Artă al României
Peste 200 de obiecte de artă plastică şi decorativă create de artişti români şi francezi la sfârşitul secolului al XIX-lea şi în prima parte a secolului al XX-lea sunt prezentate în expoziţia „Călătorie în Bretania“, deschisă la parterul Galeriei Naţionale a Muzeului Naţional de Artă al României (MNAR). În vara acestui an, publicul francez a descoperit cu uimire şi entuziasm creaţiile artiştilor români, expoziţia din Franţa reuşind să atragă aproape 30.000 de vizitatori.
Organizată de MNAR în colaborare cu Muzeul Departamental Breton din Quimper, Ambasada Franţei în România şi Institutul Francez din Bucureşti, expoziţia încearcă să ofere publicului bucureştean o imagine completă a particularităţilor şi originalităţii spaţiului breton şi a elementelor care au fascinat de-a lungul timpului artişti din toate colţurile lumii. „Expoziţia îşi propune să ilustreze nu numai puterea de seducţie a lumii bretone asupra artiştilor din orizonturi culturale diferite, ci mai ales să redea artiştilor români locul care li se cuvine în contextul artistic european, pentru care Bretania a fost un adevărat centru“, a spus directorul general al MNAR, Roxana Theodorescu. „Este o expoziţie remarcabilă, mărturie a relaţiilor profunde dintre Franţa şi România, care a depăşit cadrul strict formal al raporturilor protocolare“, a spus noul director al Institutului Francez din Bucureşti, Denis Soriot, care a amintit că o expoziţie dedicată Bretaniei s-a deschis la Muzeul Brukenthal din Sibiu, conform Agerpres. În perioada iunie-octombrie 2009 au fost expuse în Franţa 77 de lucrări de pictură şi grafică din patrimoniul MNAR, realizate în Bretania de artişti români precum Nicolae Grigorescu, Gheorghe Petraşcu, Theodor Pallady, Eustaţiu Stoenescu, Iosif Iser sau Jean Al. Steriadi. Acum, expoziţia se întoarce la Bucureşti îmbogăţită cu obiecte din colecţia muzeului din Quimper. Proiectul iniţial a ilustrat impactul lumii bretone asupra mai multor generaţii de artişti români. Inspiraţi de vechile oraşe medievale, de tradiţiile şi bogăţia culturii populare, de fizionomiile aspre ale locuitorilor şi nu în ultimul rând de peisajul grandios şi sălbatic, pictorii români au iubit această regiune, considerând-o ca o adevărată şcoală. Cu toţii au călătorit şi lucrat în Bretania încă din tinereţe, revenind apoi de numeroase ori la Vitré, Saint-Malo sau la Douarnenez, Audierne sau Concarneau, preferând această parte a Franţei celorlalte provincii. Publicul francez a descoperit cu uimire şi entuziasm creaţiile artiştilor români, expoziţia din Franţa reuşind să atragă aproape 30.000 de vizitatori. Publicul din România are ocazia să admire, până pe 7 februarie 2010, nu numai operele artiştilor români care au pictat în Bretania, dar şi pictură, grafică, sculptură, costume, obiecte populare şi piese de mobilier din această zonă, care explică de ce artiştii români au iubit această regiune şi au venit aici să lucreze în mai mare măsură decât în celelalte provincii franceze. Acestea aparţin Muzeului Departamental Breton, lor adăugându-li-se peste treizeci de desene şi gravuri de artişti francezi din colecţia cabinetului de desene şi gravuri al MNAR, conform Agerpres.