Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
O casă de minier de la Roşia Montană va fi asamblată în Muzeul ASTRA
O casă de miner din Roşia Montană, care a intrat în faza de restaurare şi recondiţionare, va fi expusă în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Casa de miner din Roşia Montană a fost donată muzeului din Sibiu de căte Compania Roşia Montană, în urma solicitărilor muzeografilor. „În urma solicitărilor prealabile am primit această donaţie, iar casa a ajuns în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Monumentul a intrat într-o fază de restaurare şi recondiţionare, pentru că lemnul era într-o stare destul de avansată de degradare. Reconstrucţia monumentului se va începe, însă, abia din primăvară“, a spus Ciprian Ştefan, şef secţie la Muzeul în aer liber. Lucrările de reconstrucţie a casei nu pot fi efectuate în această perioadă din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, care nu permit turnarea fundaţiei. Monumentul datează din 1830 şi va fi aşezat în sectorul destinat mineritului din cadrul Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului. „Casa reprezintă o gospodărie tipică pentru arhitectura tradiţională din zona Roşiei Montane, fiind construită din bârne din lemn de brad, tăiate în traşcă şi încheiate la capete în cheutori «coadă de rândunică». Învelitoarea originală a fost confecţionată din şindrilă de brad, horjită şi teşită“, a explicat Ştefan Ciprian, şef secţie la Complexul Naţional Muzeal ASTRA, conform Agerpres.
„Proiectul este implementat cu ajutorul unui grant al Mecanismului Financiar SEE finanţat de Norvegia, Islanda şi Liechtenstein pentru proiecte care contribuie la coeziune economică şi socială. Casa de la Roşia Montană va fi inclusă în grupa tematică a mineritului tradiţional, alături de gospodăria tipică a unui miner sărar din Sărăţeni (judeţul Mureş), a unui miner marmorar din satul Alun (judeţul Hunedoara) sau a unui miner pietrar din judeţul Maramureş“, a spus drd. Valeriu Olaru, director general al Complexului Naţional Muzeal ASTRA, conform Agerpres.