Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
O echipă de liceeni a inventat o aplicaţie antidepresie
O echipă de liceeni de la Colegiul de Informatică „Tudor Vianu“ din Capitală a conceput o aplicaţe smartphone ce vine în sprijinul persoanelor care suferă de depresie şi anxietate. Aplicaţia, realizată cu sprijinul unor psihologi, va putea fi instalată gratuit de către orice posesor de smartphone. Proiectul elevilor a obţinut primul loc în cadrul competiţiei naţionale a Social Innovation Relay (SIR), urmând să participe la finala internaţională a competiţiei.
Peste 30 de elevi din Bucureşti, Câmpulung Moldovenesc, Galaţi, Giurgiu şi Iaşi au participat la finala naţională Social Innovation Relay (SIR), prezentându-şi proiectele de antreprenoriat social în faţa juriului, format din reprezentanţi JA România, NN România şi HP. În cadrul proiectului, liceenii au parcurs un curs online şi un quiz certificat de antreprenoriat social, au participat la un webinar cu profesionişti din mediul de business şi au participat la sesiuni de mentorat cu voluntari NN România, care le-au dat feedback, le-au făcut recomandări şi i-au ajutat să-şi îmbunătăţească ideile.
Competiţia a fost câştigată de o echipă de liceeni de la Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu“ din Capitală care a conceput o aplicaţie smartphone ce vine în sprijinul persoanelor ce suferă de depresie sau anxietate. Potrivit unui comunicat de presă al Junior Achievement (JA) România, echipa, formată din elevii Alexandru Amarandei-Stănescu, Valentin Bucur, Alexandru Sasu şi Matei Dimitrie Tiţa, sub coordonarea profesoarei Cristiana Popescu, şi-a propus să determine utilizatorii să îşi schimbe percepţia şi comportamentul cu ajutorul unor citate, provocări şi imagini motivaţionale furnizate de BestBuddy şi adaptate la profilul fiecărui utilizator.
Aplicaţia va fi realizată cu sprijinul unor psihologi şi va putea fi instalată gratuit de orice posesor de smartphone. „Am observat că tot mai mulţi oameni din jurul nostru sunt trişti sau deprimaţi şi am vrut să găsim o modalitate de a-i ajuta să-şi schimbe starea de spirit. Am gândit aplicaţia ca pe un prieten. Fiecare utilizator va răspunde la un chestionar şi va avea un profil virtual conectat la o bază de date ce va fi actualizată regulat. În funcţie de starea emoţională, aplicaţia va interacţiona cu utilizatorul prin imagini, citate motivaţionale şi prin intermediul unor teme de lucru realizate cu ajutorul unor psihologi“, a spus Alexandru Sasu, membru în echipa Buddy Apps, potrivit comunicatului de presă de pe site-ul Junior Achievement (JA) România.
Liceenii români vor participa la finala internaţională a competiţiei alături de alte echipe, din Bulgaria, China, Filipine, India, Olanda, Singapore şi Spania.
Social Innovation Relay este o competiţie care oferă tinerilor accesul la experienţă practică şi expertiza antreprenorială de care au nevoie pentru a începe o carieră de succes, printr-o combinaţie de sesiuni de mentorat faţă-în-faţă şi online susţinute de profesionişti cu experienţă.
În acelaşi timp, elevii sunt premiaţi astăzi, 27 mai, pe scena Ateneului Român, în cadrul Galei Investeşte în Educaţie! – Business Hall of Fame.
Unul din şase români suferă sau a suferit de depresie, iar alţi trei din zece sunt anxioşi, arată datele Eurobarometrului, care subliniază că, în total, aproape 4 milioane de români au o afecţiune psihică, însă mulţi dintre ei nici nu ştiu asta. În opinia specialiştilor, factorii declanşatori ai depresiei, denumită şi „boala secolului“, sunt dificultăţile economice, şomajul, catastrofele şi conflictele. Pentru a beneficia de şedinţe la psiholog cu ajutor financiar de la stat, pacienţii trebuie să se prezinte cu bilet de trimitere de la medicul de familie la un psiholog care are contract semnat cu Casa Naţională de Asigurări. (Oana Nistor)