Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
O sculptură de brâncuşi s-a vândut pentru 29 de milioane de euro
O sculptură de Constantin Brâncuşi, una dintre cele mai importante piese dintr-o colecţie particulară, a fost vândută pentru suma de 29 de milioane de euro, la o licitaţie care a avut loc luni-seară, la Paris, şi unde s-au mai înregistrat alte şase recorduri pentru arta modernă.
Potrivit AFP, în cadrul acestei licitaţii, intens mediatizată, care va dura trei zile, mai multe opere au bătut recorduri mondiale. Astfel, o sculptură a celebrului artist român Constantin Brâncuşi, „Madame L.R.“, a fost vândută pentru 29,1 milioane de euro (taxe incluse), o operă a lui Marcel Duchamp, un flacon de parfum în cutia lui de carton (Belle haleine - Eau de voilette) a fost adjudecată pentru suma de 8,9 milioane de euro (taxe incluse). Sculptura lui Brâncuşi (1876 - 1957) a fost realizată între anii 1914 şi 1917 şi a fost evaluată la o sumă cuprinsă între 15 şi 20 de milioane de euro. Recordul precedent pentru o operă de Brâncuşi a fost stabilit în 2005 - 27,456 milioane de dolari. Totodată, un tablou de Matisse, „Les coucous, tapis bleu et rose“, a stabilit un nou record mondial, fiind adjudecat pentru 35,9 milioane de dolari. De asemenea, alte recorduri au fost stabilite pentru Piet Mondrian, cu tabloul „Composition avec bleu, rouge, jaune et noir“ adjudecat pentru 21,5 milioane de euro, James Ensor („Le désespoir de Pierrot“) - pentru 5 milioane de euro, şi Paul Klee („Gartenfigur“) - pentru 3,9 milioane de euro. În schimb, un tablou din perioada cubistă a lui Picasso, pictat în 1914, intitulat „Instruments de musique sur un guéridon“, prezentat iniţial drept piesa de rezistenţă a acestei colecţii - formată din 730 de obiecte -, a rămas fără cumpărător, deoarece cea mai bună ofertă a fost de 21 de milioane de euro şi era inferioară preţului minim stabilit. Statul francez a achiziţionat trei opere: centrul Pompidou a cumpărat, pentru suma record de 9,8 milioane de euro, tabloul „Il Ritornante“, de Giorgio de Chirico, muzeul dâOrsay a achiziţionat tabloul „Les Lilas“, de Edouard Vuillard, pentru 320.000 de euro, şi un alt James Ensor, intitulat „Au conservatoire“, pentru 480.000 de euro.