Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Oana Pellea este „tanti Roz“ pe scena Teatrului Bulandrae
Oana Pellea a revenit pe scena Teatrului Bulandra, sâmbătă, pentru avanpremiera spectacolului „Oscar şi tanti Roz“, în regia lui Chris Simion, şi, ca infirmieră a unor copii muribunzi, reuşeşte, prin joacă şi comunicare cu Dumnezeu, să scape lumea de frica de moarte.
Pellea, în rolul infirmierei tanti Roz, te face să-ţi doreşti să fii copil doar pentru o mângâiere pe frunte din partea ei. Tanti Roz îţi transmite reţeta pentru a scăpa de frica de moarte: curiozitatea de a vedea ce e dincolo, conform Mediafax. „Oamenii din ziua de azi nu mai sunt curioşi“, îi spune ea copilului Oscar, care mai are doar câteva zile de trăit. Cu părul vâlvoi, adusă de spate şi cu şosete roz, bombăne printre copii şi oferă semne rare de afecţiune, pentru a nu-şi distruge „reputaţia de luptătoare de wrestling“. Astfel, presărând poveşti despre victoriile sale la lupte, cu o vârstă formată din 13 cifre, transformă în joacă până şi dureroasele injecţii. Replicile sale nu au nimic din superioritatea oamenilor mari atunci când vorbesc copiilor. „Nu se poate! Chiar aşa dobitoci sunt, Oscar, băiete?“, spune tanti Roz când află că părinţii băiatului nu cred în Dumnezeu, ci doar în Moş Crăciun. Oscar, un băieţel de zece ani care suferă de cancer, jucat de Marius Manole, e „timid“ la începutul spectacolului, ca orice actor matur care interpretează rolul unui copil maturizat înainte de vreme de suferinţele unei boli incurabile, dar, încet-încet, începe să strălucească în ipostaza de copil care se joacă de-a omul mare. Revoltat de laşitatea oamenilor mari, care nu au curajul să îi spună că va muri, şi de cea a părinţilor săi, care pot iubi doar un „Oscar sănătos“, dar şi pe Dumnezeu, pentru că lasă să se întâmple drame ca a lui, Oscar păcăleşte destinul şi trăieşte într-o zi cât alţii în zece ani. „Oscar şi tanti Roz“, în regia lui Chris Simion, după Eric Emanuel Schmidt, se joacă, la sala Toma Caragiu a Teatrului Bulandra, pe 21, 22, 23, 25 şi 31 martie.