Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Oaspeţi din Republica Moldova la Iaşi, Bârnova şi Mogoşeşti
Asociaţia Cultural-ştiinţifică „Pro Natio“ din Iaşi a iniţiat proiectul „Spiritul Marii Uniri în societatea contemporană“, desfăşurat în perioada 27-29 martie. Prin acest proiect se are în vedere marcarea unui moment crucial din reîntregirea teritorială a României, la 27 martie 1918, când s-a declarat Unirea Basarabiei cu România. Proiectul „Spiritul Marii Uniri în societatea contemporană“, realizat de Asociaţia Cultural-ştiinţifică „Pro Natio“ din Iaşi, care se desfăşoară în perioada 27-29 martie, constă în realizarea unei sesiuni ştiinţifice pe tema Marii Uniri din 1918, a unei mese rotunde care va aborda aceeaşi tematică din punct de vedere didactic şi a unei excursii în comunele Bârnova şi Mogoşeşti.
La activităţi vor participa istorici, cadre didactice de liceu din România şi din Republica Moldova, reprezentanţi ai autorităţilor locale, care vor încerca să identifice impactul momentului Marii Uniri în societatea de astăzi, atât în ţara noastră, cât şi în Basarabia, conform lui Adrian Viţalaru, membru al Asociaţiei „Pro Natio“. Manifesările vor debuta vineri, 27 martie, la ora 10:00, cu o masă rotundă cu tema: „Marea Unire - perspective didactice. Însemnătatea unirii astăzi“, la Sala de conferinţe a Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, la care vor lua cuvântul, printre alţii, prof. univ. dr. Ioan Ciupercă, prof. univ. dr. Alexandru Florin Platon, decanul Facultăţii de Istorie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi. La ora 14:30 va avea loc sesiunea internaţională de comunicări „Despre Basarabia şi Marea Unire“, la Muzeul Unirii Iaşi. Sâmbătă, 28 martie, oaspeţii vor vizita conacul familiei Inculeţ din Bârnova. Tot aici va avea loc o slujbă de pomenire în Capela familiei Inculeţ, iar preotul paroh Albert Adrian le va prezenta oaspeţilor Biserica „Sf. Ion Gură de Aur“ din Bârnova. O altă comună vizitată va fi Mogoşeşti, unde va fi vizitată Şcoala „Dumitru Popa“ din Mogoşeşti, apoi Şcoala şi Mănăstirea Hadâmbu.