Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Olimpiada Internaţională de Filosofie se desfăşoară la Iaşi
România găzduieşte, în perioada 18-22 mai, la Iaşi, a XVI-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Filosofie (Internaţional Philosophy Olympiad/XVI IPO). Competiţia se adresează elevilor din învăţământul liceal şi se desfăşoară sub auspiciile Federaţiei Internaţionale a Societăţilor de Filosofie (FISP). Ediţia din acest an reuneşte un număr record de participanţi: 53 de elevi şi 43 de cadre didactice din 23 de ţări (Argentina, Austria, Bulgaria, Coreea de Sud, Croaţia, Danemarca, Elveţia, Estonia, Finlanda, Germania, Grecia, India, Israel, Italia, Japonia, Lituania, Norvegia, Polonia, Rusia, Slovenia, Turcia, Ungaria şi România). Fiecare stat poate înscrie doi concurenţi, cu excepţia ţării gazdă care are dreptul la zece elevi. Astfel, lotul României este compus din primii zece clasaţi la etapa naţională a olimpiadei de filosofie.
Festivitatea de deschidere a avut loc ieri, în Aula „Mihai Eminescu“ a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“. Concursul se va desfăşura azi, la Colegiul Naţional „Costache Negruzzi“ şi constă în redactarea unui eseu filosofic, într-una din limbile de circulaţie internaţională. Olimpiada Internaţională de Filosofie 2008 are loc sub patronajul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT) şi este organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi (ISJ), în colaborare cu Facultatea de Filosofie din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza“. Competiţia a fost înfiinţată în 1993, din iniţiativa unui grup de profesori din Bulgaria, Germania, Polonia, România, Turcia şi Ungaria şi este oficial recunoscută de UNESCO. România a participat la toate cele 15 ediţii de până acum şi a mai fost stat-gazdă în 1998 (Braşov). Anul trecut, în Turcia, reprezentanţii României au obţinut două menţiuni. Ediţia curentă are loc în contextul declarării anului 2008 drept An European al dialogului intercultural. Din acest motiv, tema „Filosofia - spaţiu al dialogului intercultural“ a fost aleasă ca element central al dezbaterilor şi meselor rotunde la care vor lua parte atât elevii, cât şi profesorii. În plus, aceştia vor avea şi posibilitatea de a face turul câtorva dintre mănăstirile din nordul Bucovinei, în cadrul vizitei „Bucovina - spaţiu al patrimoniului cultural românesc şi universal“ (21 mai). Festivitatea de premiere va avea loc joi, 22 mai, ora 10:00, la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi“.