Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Olimpicii români, premiaţi de Ministerul Educaţiei
Luni, la Palatul Victoria, au fost premiaţi 225 de elevi câştigători a 257 distincţii (51 de medalii de aur sau premii I, 69 de medalii de argint sau premii II, 67 de medalii de bronz sau premii III şi 70 de menţiuni) obţinute la olimpiadele internaţionale sau regionale (juniori şi seniori) pe discipline. „Anul acesta, până la data la care are loc această festivitate, 225 de elevi români au obţinut nu mai puţin de 267 de medalii, dintre care 51 sunt de aur sau reprezintă premiul I la nivel mondial. Vorbim de competiţii la care participă cei mai buni dintre cei buni şi România a fost mereu pe podium, ceea ce reprezintă o performanţă ieşită din comun a sistemului de educaţie din România. Mi-aş dori foarte mult ca România să se laude cu asemenea performanţe în cât mai multe domenii de activitate”, a spus primul ministru interimar, domnul Sorin Cîmpeanu, citat de Agerpres. Demnitarul a apreciat şi activitatea celor peste 250 de profesori prezenţi la eveniment.
Potrivit reglementărilor în vigoare, cuantumurile premiilor pentru elevii care s-au remarcat la olimpiadele internaţionale sunt de 12.545 de lei pentru medalie de aur şi premiul special pentru punctaj maxim, 9.720 de lei pentru premiul I/medalie de aur, 8.330 de lei pentru premiul al II-lea/medalie de argint, 5.950 de lei pentru premiul al III-lea/medalie de bronz şi 4.065 de lei pentru menţiune sau diplome echivalente. În cazul elevilor care s-au impus în competiţiile regionale, Olimpiada Internaţională Pluridisciplinară Yakutia, Olimpiada Central Europeană de Informatică, Olimpiada de Chimie D.I. Mendeleev - se acordă 4.440 de lei pentru premiul I/medalie de aur, 3.785 de lei pentru premiul al II-lea/medalie de argint, 2.945 de lei pentru premiul al III-lea/medalie de bronz şi 2.550 lei pentru menţiune sau diplome echivalente.
Totodată, au primit recompense financiare şi profesorii îndrumători şi şcolile pe care le frecventează elevii. Fondul total de premiere alocat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice este de peste 3 milioane de lei.