Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Paleologu: Bucureştiul seamănă cu Beirutul
Invitaţii Ministerului Culturii la evenimentul „Refugiat în oraşul tău“, organizat în cadrul Campaniei „Omul dărâmă locul“, au abordat, luni seară, la Ateneul Român subiecte diverse privind legislaţia, patrimoniul, memoria culturală, protecţia mediului şi mersul pe bicicletă. Despre „Dezvoltare locală“ au vorbit Vintilă Mihăilescu, directorul Muzeului Ţăranului Român (MŢR), şi Vera Marin, preşedintele Asociaţiei pentru Tranziţie Urbană, despre „Protecţia patrimoniului“ au vorbit Şerban Sturdza, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România (OAR), etc.
Ministrul Culturii Theodor Paleologu a spus că, fiind plecat în străinătate în ultimele zile, a găsit capitala care seamănă cel mai mult cu Bucureştiul - Beirutul. Paleologu a spus că s-a simţit în acest oraş „ca acasă“, pentru că şi aici există „influenţa franceză, o artă a vieţii“, dar şi „amploarea distrugerii“, cu diferenţa că „ei au avut un război care a durat mult“. Ministrul s-a arătat optimist în ceea ce priveşte viitorul Bucureştiului, exprimându-şi încrederea că va „câştiga războiul“, chiar dacă va „pierde unele bătălii“. El a dat ca exemplu de „bătălie pierdută“ situaţia de la Catedrala „Sfântul Iosif“, pentru care, spune el, nu are nici o vină, pentru că nu poate anula avize ale ministerului emise în urmă cu 10 ani şi care şi-au produs deja efectele. La capitolul bătălii câştigate, ministrul a spus că a sprijinit aprobarea în Parlament a Ordonanţei 27/2008 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul, că a împiedicat unele demolări şi că au fost retrase proiecte de construcţie ca să se evite conflicte cu el. „Nu vreau să rămân «Monsieur Patrimoine» în politica românească“, a mai spus Paleologu. „Nu vreau să monopolizez eu această dezbatere“, a spus ministrul. „Refugiat în oraşul tău“ a fost principalul eveniment al campaniei „Omul dărâmă locul“. Principalul scop al evenimentului a fost „cel de a semnala pericolul pierderii acelor amprente culturale care structurează identitatea oraşelor“.