Una dintre provocările permanente ale preotului, înclinat spre „arta oratoriei”, este cea de a nu repeta, de la o predică la alta, aceleași idei și teme care ar putea plictisi auditoriul, deja familiarizat cu
Până în 2020, BCU va digitaliza 750.000 de pagini
Reprezentanţii Bibliotecii Centrale Universitare (BCU) „Carol I” îşi propun să includă pe platforma digitală a instituţiei peste 750.000 de pagini până în 2020, după cum a spus Voichiţa Dragomir, unul dintre coordonatorii proiectului de digitalizare din BCU, citată de Agerpres. Aceasta a vorbit luni, 25 aprilie, în cadrul conferinţei „Educaţie şi cultură în era digitală”, despre eforturile făcute pentru digitalizarea arhivei BCU din Capitală.
„Până în 2020 ne-am propus să avem 750.000 de pagini digitalizate, să oferim acces deschis către datele bibliotecii, să sprijinim iniţiativele de tip crowdsourcing”, a menţionat ea. La rândul său, prof. univ. dr. Ion Stoica a spus că digitalizarea nu trebuie considerată „o tehnologie”, ci „o filosofie de dezvoltare a societăţii”, iar pentru o mai bună funcționare a bibliotecilor din România ar trebui să existe o structură proprie. „Avem nevoie de o autoritate pentru biblioteci. Trebuie să existe o regie a bibliotecii care să dea unitate în acţiune”, a adăugat Stoica. În acelaşi timp, directorul general al BCU, Mireille Rădoi, a declarat că digitalizarea arhivei bibliotecilor are un nou public-ţintă la care trebuie să se raporteze, respectiv noul tip de student.
Specialiştii prezenţi la conferinţă au arătat că digitalizarea nu constă doar în expunerea documentelor din arhiva bibliotecilor online, ci şi în crearea unor hărţi interactive care să arate consumul de cultură sau activităţile culturale într-o ţară. Directorul Institutului Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală, Carmen Croitoru, a prezentat câteva hărţi ale României cu date privind prezenţa instituţiilor de cultură în judeţe şi numărul de angajaţi din sectorul cultural public. Harta este în curs de completare şi va fi disponibilă pe platforma institutului - www.culturadata.ro. Carmen Croitoru doreşte ca aplicaţia să fie un tip de „turnesol” pentru mediul cultural, respectiv „să surprindă zilnic ce se întâmplă la nivel procesual” în domeniul culturii.