Fiecare copil, indiferent de culoare, rasă, limbă, sex sau religie, are dreptul, între altele, la protecţie, îngrijire, odihnă şi recreere, educaţie, sănătate şi informare. Statul, prin instituţiile sale, fam
Paradă de 10 mai la Muzeul Militar
La sfârşitul săptămânii trecute, pe 9 şi 10 mai, la Bucureşti au fost organizate „Zilele Muzeului Naţional Militar“. La Muzeul Militar Naţional, în ultimele zile, vizitatorii au „făcut cunoştinţă“ cu generalii de odinioară ai Arma-tei Române, luptători în Războiul de Independenţă. Au fost etalate costume de epocă şi s-au organizat concerte de fanfară şi muzică militară. Manifestările organizate în acest an fac referire la Ziua Naţională a României aşa cum se serba între anii 1866-1947, odată cu Ziua Regelui, aniversată la 10 mai. „Conţinutul programului organizat de noi se referă la momente deosebite din viaţa Armatei Române şi a societăţii, precum 10 mai 1866, data când Carol I a devenit domnitor al Principatelor, ulterior fiind proclamat rege (la 26 martie 1881), apoi 1877, Războiul de Independenţă, 1912-1913, perioada Războaielor Balcanice, Primul Război Mondial. A fost evocată prin parada costumelor din secolul al XX-lea şi participarea României la cel de-al Doilea Război Mondial. În curtea muzeului au fost amplasate mai multe standuri ale anticarilor şi colecţionarilor de obiecte militare vechi“, a declarat directorul Muzeului Militar, col. dr. Vasile Popa.
„«Zilele Muzeului Militar Naţional» a cuprins între altele parada militară de 10 mai cu participarea grupurilor istorico-militare echipate cu uniforme de epocă, demonstraţii de tragere cu puşti cu cremene din perioada 1866-1870, prezentare de armament, uniforme şi tradiţii ale «Voluntarilor Ardeleni» din vremea Primului Război Mondial. Pe lângă aceasta organizăm concerte de fanfară şi muzică de promenadă, oferite de formaţia Cercului de Cultură din Râmnicu Vâlcea. A fost distribuită «hrană de război» pregătită la o bucătarie de campanie. Prin toate acestea am dorit să creem o atmosferă de sărbătoare pentru cei care au venit să ne viziteze“, a mai spus Vasile Popa. Mircea Stoica, preşedintele Asociaţiei „Tradiţia Militară“, a prezentat, împreună cu soldaţii garnizoanelor militare din Bucureşti, uniforma vânătorilor pedeştri din Batalionul II Vânători gardă „Regina Elisabeta“, modelul 1866, şi modelul soldaţilor infanterişti de linie, Regimentul IV infanterie linie Ilfov, din 1868. (A.P.)