Elevii Colegiului Naţional „Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu Mureş au participat la un workshop susţinut de pilotul Bogdan Marişca, în cadrul campaniei de siguranţă rutieră „Be Cool. Keep it Safe!”,
Părinţii de etnie rromă trebuie să îşi trimită copiii la şcoală
▲ Şase organizaţii neguvernamentale ale comunităţii rrome au semnat, la Cotroceni, Pactul pentru Educaţie ▲ Reprezentanţii celor şase ONG-uri i-au înmânat preşedintelui Traian Băsescu un document cu priorităţi şi recomandări în ceea ce priveşte educaţia rromilor din România ▲ Traian Băsescu a afirmat că trebuie recunoscut faptul că marea problemă nu o constituie fondurile alocate, ci „capacitatea noastră de a recunoaşte că programele anterioare au înregistrat destule eşecuri, iar integrarea s-a redus la o asimilare“ ▲
Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, miercuri, că minoritatea rromă are nevoie de o atenţie mai mare decât restul populaţiei şcolare în ceea ce priveşte educaţia. „Acest lucru vine şi din nevoia de a educa inclusiv părinţii, că trebuie să-şi trimită copiii la şcoală“, a spus şeful statului, cu ocazia semnării, la Palatul Cotroceni, a Pactului Naţional pentru Educaţie de către şase organizaţii neguvernamentale ale comunităţii rrome. Băsescu a salutat semnarea de către aceste ONG-uri a Pactului, precizând că ele cunosc cel mai bine problemele acestei minorităţi. Şeful statului a menţionat că pe agenda Consiliului European de la Bruxelles, care a început să se desfăşoare ieri şi va continua şi astăzi, există şi documentul cu privire la strategia europeană pentru rromi. „Pe agendă este şi proiectul cerut de noi în decembrie, în care Comisia Europeană trebuie să prezinte Consiliului un program la nivel european pentru populaţia rromă“, a spus Băsescu.
Referindu-se la fondurile alocate pentru îmbunătăţirea situaţiei rromilor, el a afirmat că trebuie recunoscut faptul că marea problemă nu o constituie banii, ci „capacitatea noastră de a recunoaşte că programele anterioare au înregistrat destule eşecuri, iar integrarea s-a redus la o asimilare“. „Trebuie să ne întâlnim la mijlocul drumului, păstrând obiceiurile, tradiţiile, cultura“, a arătat Băsescu. Reprezentanţii celor şase ONG-uri i-au înmânat şefului statului un document cu priorităţi şi recomandări în ceea ce priveşte educaţia rromilor din România. „Pentru noi este foarte importantă identitatea şi păstrarea tradiţiilor şi obiceiurilor. Credem că ar fi extraordinar de bine dacă semnalul unei campanii de combatere a stereotipiilor negative faţă de rromi ar veni din partea Preşedinţiei“, a spus reprezentanta Asociaţiei „Amare Rromentza“. Reprezentanţii ONG-urilor şi-au exprimat însă scepticismul cu privire la faptul că CE va prezenta, astăzi, Consiliului European documentul cu privire la rromi, ei susţinând că acesta nu ar fi fost finalizat. „Comisia pregăteşte un document extrem de slab care trebuie sancţionat. CE trebuie să vină cu o strategie europeană, nu cu un inventar a ceea ce s-a făcut până acum“, a afirmat reprezentantul uneia dintre ONG-uri. Preşedintele Traian Băsescu a reiterat faptul că autorităţile române fac eforturi mari, la nivel european, în special în Italia, pentru ca rromii din România să nu fie trataţi altfel decât cetăţenii români. „Nici o iniţiativă care să fi tratat rromii din Italia altfel decât pe cetăţeni români nu a fost acceptată de noi. Tratamentul trebuie să fie ca pentru orice cetăţean european. Asta a fost bătălia noastră cu unii politicieni italieni“, a subliniat Traian Băsescu. Cele şase ONG-uri care au semnat Pactul Naţional pentru Educaţie sunt Roma Education Fund, Amare Rromentza, Romani CRISS, European Roma Grassroots Organisation, OvidiuRom, Agenţia „Împreună“, la discuţii participând ca invitat şi reprezentantul Alianţei Civice a Rromilor din România.
Din partea organizaţiei, OvidiuRom a luat parte la discuţiile de la Palatul Cotroceni, Leslie Hawke, mama actorului Ethan Hawke, ea afirmând că este foarte implicată în problema educaţiei minorităţii rrome.