Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Patru universităţi din România au repus bazele Consorţiului „Universitaria“
Cele mai importante patru universităţi din România au stabilit, la Iaşi, o direcţie comună privind învăţământul superior, conform unui comunicat de presă transmis de Cristina Munteanu, din cadrul biroului de presă al Universităţii „Al. I. Cuza“ Iaşi
Întâlnirea a avut loc în Sala Senatului Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, reunind reprezentanţi ai celor patru universităţi care au constituit, în anul 1996, Consorţiul „Universitaria“: Universitatea din Bucureşti, Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj, Universitatea de Vest din Timişoara şi Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi. Discuţiile s-au concentrat în jurul a patru direcţii importante: principiile şi tendinţele politicii învăţământului superior; asigurarea calităţii, avându-se în vedere ierarhizarea universităţilor; compatibilizarea programelor de studii şi de cercetare şi finanţarea universităţilor. Unul dintre proiectele propuse vizează mobilitatea profesorilor, a masteranzilor şi doctoranzilor în domenii de excelenţă din cadrul consorţiului. Participanţii au convenit necesitatea stabilirii unor puncte de vedere comune pentru educaţia şi cercetarea universitară, serviciile suport, organizarea şi managementul instituţiilor în contextul intensificării competiţiei academice globale. Ţinând seama de schimbările legislative care s-au produs ulterior formării Consorţiului „Universitaria“, reprezentanţii celor patru universităţi au decis adoptarea unui nou statut juridic al organizaţiei lor comune, Fundaţia „Universitaria“. Participanţii la eveniment au stabilit modalitatea şi periodicitatea reuniunilor. În viitor, întâlnirile Consorţiului vor avea loc trimestrial, pe domenii specializate. Unul dintre scopurile întâlnirii de la Iaşi, dezvoltarea şi consolidarea comunicării între universităţile membre, a fost pe deplin atins. „Plecăm de la Iaşi cu promisiunea că vom realiza ceea ce am hotărât azi şi suntem, deja, cu gândul la o viitoare întâlnire de lucru care să fie organizată în luna octombrie a.c. de Universitatea «Babeş-Bolyai»“, a spus Nicolae Bocşan, prorectorul universităţii clujene.