Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Peste 25.000 de titluri la salonul de carte Bookfest
Azi se deschide Salonul de Carte Bookfest, la Romexpo, în organizarea Asociaţiei Editorilor din România (AER), şi se va desfăşura între 17 şi 21 iunie, în halele 13-17 ale Romexpo.
Salonul de Carte este deschis şi anul acesta pe o suprafaţă de 13.700 mp, cuprinzând peste 130 de standuri. Numărul titlurilor va depăşi, spun organizatorii, 25.000, conform Agerpres. „Atunci când vorbim despre cărţi, vorbim automat despre oameni şi despre cultură. Ne place să credem că atunci când citim avem, de fapt, grijă de sufletele noastre. Deschidem anul acesta cea de-a patra ediţie a celui mai cunoscut târg de carte din Bucureşti în speranţa că, dincolo de grijile economice actuale, oamenii îşi găsesc puterea de a crede în miracolul produs de cărţi“, a spus Grigore Arsene, preşedinte AER, conform Agerpres. Printre cărţile-eveniment ale salonului se numără, potrivit editorilor: „Mărturisirile unui disident convertit“, de Adam Michnik, şi „Interlocuţiuni“ - antologie de interviuri şi texte publicate în presa cotidiană şi literară a anilor â90 de Alexandru Paleologu (Editura Polirom), „Ultima gară“, de Jay Parini, şi „Eu şi Kaminski“, de Daniel Kehlmann (Humanitas), „Pistolarul“, de Stephen King (Nemira), „Pădurea“, de Tana French, şi „Păpuşa adormită“, de Jeffery Deaver (RAO), „Explozia întârziată a fructelor de mango“, de Mohammed Hanif (Leda) etc. Tot la Bookfest 2009, Editura Tritonic lansează, printre altele, o „Antologie de nuvele politice“, semnate de Bogdan Teodorescu, Horia Gârbea şi Doina Rusti. Editura Curtea Veche va lansa, printre altele, cărţile lui Jamie Oliver: „Acasă la Jamie“, „La masă cu Jamie“, „Să gătim cu Jamie“, „Cu Jamie în Italia“. Editura Litera promite „80 de titluri noi, editate anul acesta, cărţi pentru toate gusturile, la preţuri reduse până la 50%“, după cum a spus Dan Vidraşcu, directorul editurii. Pentru titlurile apărute la Editura ICR, vizitatorii Bookfest vor beneficia de o reducere de 35%. Reprezentanţii mai multor centre de carte şi fundaţii europene se vor reuni la Bookfest, la invitaţia ICR, prin Centrul Naţional al Cărţii şi în colaborare cu Literature Across Frontiers (LAF - Marea Britanie). Potrivit reprezentanţilor AER, organizarea Bookfest presupune cheltuieli care se ridică la circa 300.000 de euro. În cadrul salonului de carte, la organizarea căruia AER a beneficiat de sprijinul financiar al Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional (MCCPN), vor fi decernate, pe 18 iunie, pentru al doilea an consecutiv, premiile Uniunii Scriitorilor din România (USR). Salonul va fi deschis zilnic între orele 10:00-20:00, cu excepţia zilei de vineri, 19 iunie, când iubitorii lecturii vor avea acces la Bookfest până la ora 22:00, şi în ultima zi a manifestării - dumini-că, 21 iunie, când programul se va încheia la ora 18:00. Taxa de acces este de cinci lei, contravaloarea biletului de intrare urmând a fi recuperată integral prin achiziţionarea unei cărţi de la Bookfest, conform Agerpres.