Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Pictor român din Germania expune în România
O expoziţie a pictorului Emil Ciocoiu, „Pictor printre stele“, va fi itinerată în această toamnă la Galeria Galateca a Bibliotecii Centrale Universitare din Bucureşti (1-21 septembrie), la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca (24 septembrie-5 octombrie) şi la Muzeul de Artă Craiova (8-26 octombrie). Potrivit artistului, în cele 40 de lucrări de dimensiuni mari, medii şi mici, majoritatea realizate în ulei pe pânză sau acril pe papirus, „la moment de bilanţ, în prejma împlinirii a 60 de ani de viaţă şi 40 de activitate“, pictorul propune, în premieră, o întâlnire imaginară cu Balcicul, un loc unde şi-a dorit să ajungă, încă din tinereţe, aşa cum a pictat, la debut, în Babadag, Jurilovca, Călăraşi sau Cotmana, conform Agerpres.
La a treia prezenţă în România, după cele din 1996 şi 2007, expoziţia reuneşte şi picturi „ce reprezintă preocupări tematice esenţiale: natura, omul, universul“, în care Ciocoiu îşi doreşte ca „privitorul să regăsească demersul şi crezul său artistic“. Lucrările sunt grupate în trei mari perioade - aceea a „Câmpiilor infinite“, a „Omului religios“ şi a „Naşterii Luminii“, ca metaforă a învingerii întunericului. Născut în 1948, la Saşa, lângă Târgu Jiu, Emil Ciocoiu a absolvit în anul 1974 Academia de Arte Bucureşti, secţia Pictură, la clasa profesorului Gheorghe Saru. Din anul 1976 este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, în 1980 stabilindu-se în Germania. În anul 1983 a devenit membru al Uniunii Artiştilor Germani, iar doi ani mai târziu, în 1985, membru al societăţii „Salon dâAutomne“ Grand Palais, Paris. Din 1981 locuieşte la Aachen.