Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Plan de prevenire a incendiilor în şcoli
Ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Daniel Funeriu, a solicitat inspectorilor şcolari verificarea unităţilor şcolare în vederea prevenirii incendiilor. Potrivit legislaţiei în vigoare, fiecare şcoală are un responsabil PSI din rândul profesorilor, care realizează instructajul tuturor angajaţilor şi elevilor.
Tragedia de la Maternitatea Giuleşti din Capitală a determinat mai multe instituţii ale statului să verifice în ce mod se realizează şi se respectă planurile de prevenire şi stingere a incendiilor (PSI). Ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Daniel Funeriu, le-a cerut inspectorilor şcolari generali din ţară să pună la dispoziţia MECTS, până la data de 1 octombrie, un program pe termen lung de prevenire a incendiilor în şcoli. Planul de intervenţie trebuie întocmit, potrivit solicitării ministrului Educaţiei, "în strânsă colaborare cu reprezentanţii Inspectoratelor Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă" şi "să cuprindă exerciţii şi simulări ale unor situaţii de urgenţă în caz de incendiu". De asemenea, inspectoratele şcolare trebuie să verifice toate şcolile, conform dispoziţiilor legale în vigoare, pentru depistarea unor posibile cauze de incendii, dar şi să pregătească corespunzător din acest punct de vedere toate unităţile din cele 42 de judeţe până la 15 septembrie, data la care va începe noul an şcolar pentru elevii din învăţământul preuniversitar. Potrivit legislaţiei în vigoare, Legea nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor şi Ordinul 163/ 2007 pentru aprobarea normelor generale de aplicare, la nivelul fiecărei instituţii de învăţământ există o persoană responsabilă cu PSI, care provine din rândul personalului didactic. În sarcina "cadrului tehnic cu atribuţiuni PSI", instruit de specialiştii în domeniu, cade atât întocmirea dosarului şi achiziţia de materiale utile, cât şi pregătirea personalului didactic şi auxiliar. Intervalul dintre două instructaje periodice în caz de incendii şi cutremur trebuie să fie de cel mult 6 luni pentru personalul didactic, personalul didactic auxiliar şi elevi, în timp ce personalul nedidactic trebuie instruit la o lună de zile. "În fiecare şcoală există un astfel de responsabil cu PSI, elevii sunt instruiţi de profesorii diriginţi, sunt puşi să semneze că au participat la instrucţie. Pentru fiecare unitate de învăţământ este prevăzut un buget pentru PSI: se achiziţionează stingătoare, planuri de evacuare, prize, se verifică instalaţiile electrice etc. Problema apare atunci când nu sunt bani pentru aceste lucruri, în cazul unei tragedii profesorii şi elevii devenind neputincioşi, chiar dacă teoretic au fost instruiţi şi li s-a dat extemporal din această "materie", ne-a declarat un cadru didactic responsabil cu prevenirea, stingerea incendiilor şi protecţie civilă.