Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Politehniştii bucureşteni, premiați la Varşovia
Universitatea Politehnica din Bucureşti (UPB) a câştigat patru medalii - platină, aur, argint şi medalia specială oferită de Taiwan International Award Winners Association - în cadrul celei de-a 10-a ediţii a Salonului Internaţional de Inventică de la Varşovia, unul dintre cele mai mari din Europa. La ediţia desfăşurată în luna octombrie au participat reprezentanţi din 23 de ţări din Asia şi Europa. Potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei de învăţământ superior, Cornel Chira, citat de Agerpres, medalia de platină a fost acordată UPB pentru un sistem de evaluare automată şi diagnoză pentru testarea echilibrului, ai cărui autori sunt Mădălina Georgescu, Daniel Rosner, Flavia Oprea, Iulian Mateşică, Cristian Alexandrescu și Vlad Corneci.
Medalia de aur a fost obţinută pentru un sistem mecatronic folosit în scop medical, realizat de Petre Lucian Seiciu, Ioan Dan Filipoiu, Mihai Berteanu, Ileana Ciobanu, Horia Şerbu, Ion Manole, Florian Badea, Valentin Barbu, Mihai Ionel și Şerban- Marius Manolache.
O invenţie ortopedică - proteză totală de cot, din aliaje, cu memoria formei - a fost medaliată cu argint, autorii invenţiei fiind Dan Batalu, Augustin Semenescu, Mihnea Cosmin Costoiu, Ioanel Sinescu, Vasile Iulian Antoniac, Cristian Vasile Doicin, Ion Bogdan Codorean, Ileana Mariana Mateş, Cătălin Alexandru Barbu, Petre Bădică și Traian Ştefan Gavriliu. De altfel, echipa a primit pentru acest proiect şi premiul special al Taiwan International Award Winners Association. „Invenţia se referă la o proteză (implant) totală de cot, realizată din materiale metalice, cu memoria formei, şi nemetalice (polimerice), destinată înlocuirii articulaţiei de cot uman, afectată în urma accidentelor sau bolilor de oase/articulaţii. Soluţia propusă elimină componente auxiliare existente în alte tipuri de implanturi, simplificând sistemul şi conferindu-i o fiabilitate ridicată”, a explicat, pentru Agerpres, profesorul universitar Augustin Semenescu. Acesta a mai precizat că dispozitivul este fixat pe baza efectului de memorie a materialului metalic utilizat, în funcţie de temperatura corpului uman sau a mediului.