Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Ponderea ştirilor de interes public în jurnalele tv este în creştere
▲ Agenţia de Monitorizare a Presei a dat publicităţii, luni, cea de a doua parte a cercetării „Un om a muşcat o ştire“ care arată ponderea ştirilor de interes public şi a celor cu conţinut senzaţional la posturile de televiziune, în prima şi a treia săptămână a lunilor martie, aprilie, mai, ale acestui an ▲
Potrivit analizei, ponderea ştirilor de interes public a ocupat 84,99% la postul Realitatea TV, 86,92% la TVR 1, 86,79% la Antena 3, 71,32% la Prima TV, 70,60% la Pro TV şi 66,29% la Antena 1. Cercetarea a cuprins datele obţinute în urma monitorizării a 252 de ediţii ale principalelor emisiuni de ştiri, totalizând 5.670 de ştiri, difuzate de posturile generaliste - Pro TV, Antena 1, TVR 1 şi Prima TV, respectiv de posturile de nişă Realitatea TV şi Antena 3. Cercetarea arată că ponderea conţinutului senzaţional în emisiunile de ştiri este de 26% - Pro TV, 20% - Prima TV, 19% - Antena 1, 6% - TVR 1, 5% - Realitatea Tv şi 3% - Antena 3. Au fost monitorizate jurnalele din prime-time din luna martie până în mai, după cum au precizat coordonatorii proiectului, potrivit cărora, aria tematică a fost diversificată, având o delimitare clară între televiziunile generaliste şi cele specializate. Ionuţ Codreanu, coordonatorul proiectului, a menţionat că se constată o scădere a senzaţionalului în ştiri, comparativ cu anul trecut. Potrivit realizatorilor acestui proiect, în cele trei luni analizate, principalele subiecte care au atras atenţia au fost Summitul NATO, care a reuşit să ocupe primul loc la toate televiziunile, informaţiile externe, într-o cantitate considerabilă, dar şi alegerile locale, care au avut o mediatizare consistentă. Codreanu a arătat că cei care au realizat acest studiu au încercat să vadă câte ştiri de interes public sunt tratate senzaţionalist şi au constat că, în cazul celor mai multe televiziuni, au fost abordate senzaţionalist ştirile de interes public. Conform cercetării, la Antena 1 se observă că cel mai abuzat indicator a fost cel al prezumţiei de nevinovăţie. În ceea ce priveşte respectarea dreptului la imagine a persoanelor aflate în dificultate, Antena 1 „şi-a respectat mandatul“ în toate cele 26 de ştiri unde trebuia respectat acest principiu. În cazul Antenei 3, indicatorii sunt diferiţi - prezumţia de nevinovăţie a fost încălcată în doar cinci ştiri din 33, iar în ceea ce priveşte respectarea dreptului la imagine au fost constatate două cazuri de încălcare şi două de respectare a principiului. În cazul Pro TV, au fost constatate 19 ştiri în care a fost încălcată prezumţia de nevinovăţie. Mai multe ştiri economice De asemenea, conform studiului, s-a observat o creştere a numărului de ştiri economice. „Anul acesta, pe piaţa bancară, în perioada monitorizată, s-au petrecut acţiuni care au fost tratate în detaliu de cele mai multe posturi“, au spus realizatorii studiului, care au adăugat că, în cazul ştirilor legate de viaţa politică internă, s-a constatat o scădere a numărului de ştiri politice pentru că exista un cadru restrictiv. Ionuţ Codreanu a precizat că cercetarea nu reprezintă un clasament. „Nu există televiziuni bune sau mai puţin bune. Putem să comparăm televiziunile cu ele însele. Nu punem etichete sau să emitem cărţi de valoare. Sunt nişte cifre care pot fi îmbunătăţite“, după cum au arătat realizatorii cercetării.