Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Premieră în chirurgie, la Timişoara
Specialiştii de la Spitalul Judeţean Timişoara au realizat o intervenţie chirurgicală în premieră naţională, pacientul supus operaţiei rămânând fără cicatrice exterioare. Tehnica intervenţională utilizată, NOTES, reprezintă una dintre cele mai noi metode din chirurgia minim invazivă. Operaţia a constat în extirparea apendicelui, la o pacientă de 24 de ani, fără însă a urma traseul chirurgical clasic. „A fost o apendicectomie transvaginală, dar nu am executat tăietura prin exterior, pentru a evita cicatricea, ci prin orificiul vaginal, fiind minim invazivă“, a declarat prof. dr. Lazăr Fulger, şeful Clinicii Chirurgie II a Spitalului Judeţean Timişoara.
Operaţia a fost realizată de doi chirurgi (prof. dr. Fulger Lazăr şi conf. dr. Ciprian Duţă) şi un gastroenterolog (conf. dr. Adrian Goldiş). Intervenţia a fost un succes, iar pacienta este gata de externare, după doar trei zile de la operaţie, cu foarte puţine dureri. După o apendicectomie clasică, aceasta ar fi rămas în spital între cinci şi şapte zile. Tehnica utilizată, NOTES (Natural Orifice Translumenal Endoscopic Surgery), este una dintre cele mai noi din chirurgia minim invazivă, fiind prezentată cu doar trei ani în urmă la un congres european de specialitate. Aceasta se bazează pe abordarea cavităţii abdominale prin orificiile naturale, respectiv, gură, vagin, rect sau ombilic, astfel încât pacientul nu rămâne, practic, cu nici o cicatrice. Procedura are ca avantaje reducerea traumatismelor produse pacienţilor, scurtarea timpului de spitalizare şi o recuperare mult mai rapidă. Potrivit statisticilor, la nivel mondial, s-au efectuat până în prezent circa 200 de intervenţii prin tehnica NOTES. (O.B.)