Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Premiu pentru elevii români la Olimpiada Internaţională de Lingvistică
Lotul olimpic al României a obţinut, prin Matei Costin Banu de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Ploieşti, o medalie de bronz la a XVII-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Lingvistică, desfăşurată în Coreea de Sud (Yongin), în perioada 29 iulie - 2 august, informează Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN).
„Reuşita îi aparţine lui Matei Costin Banu (Colegiul Naţional «Mihai Viteazul» din Ploieşti), distins şi în 2017 tot cu medalie de bronz, la Dublin. Ceilalţi trei componenţi ai echipei sunt Ilinca Dora Andone (Colegiul Naţional «Tudor Vianu» din Bucureşti), Luiza Natalia Ionescu (Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti) şi Eric Alexandru Moroşan (Colegiul Naţional «Mihai Eminescu» din Botoşani). Elevii români au fost coordonaţi şi însoţiţi de Roxana Magdalena Preda (Dincă) şi Valentina Cojocaru, cadre didactice la Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti”, se arată în comunicatul ministerului.
Palmaresul înregistrat de ţara noastră la Olimpiada Internaţională de Lingvistică - de la prima participare în 2005 şi până în prezent - este compus din unsprezece medalii (două de aur, trei de argint şi şase de bronz), două premii pentru cele mai bune soluţii propuse şi patru menţiuni.
În Hall of Fame-ul competiţiei, România este prezentă cu trei elevi dublu medaliaţi (Theodor Cucu, Dan Mircea Mirea şi Matei Costin Banu) şi o echipă (2017). Olimpiada Internaţională de Lingvistică este un concurs structurat pe două niveluri: o probă individuală cu durata de 6 ore şi o probă pe echipe (3 ore). Subiectele solicită operarea cu analogii, prin aplicarea elementelor de logică gramaticală şi logică matematică în procesul de înţelegere a unor texte în limbi necunoscute, pornind de la premisa că lingvistica ordonează gândirea şi reglează procesul de comunicare explicită prin construcţia de structuri care favorizează învăţarea cu uşurinţă a oricărei limbi.