Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Prima sesiune din acest an universitar a Cercului de istorie bisericească „Arhiereu Narcis Creţulescu“
Marţi, 28 octombrie 2014, în amfiteatrul T24 al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi s-a desfăşurat prima sesiune din anul universitar 2014-2015 a Cercului de istorie bisericească „Arhiereu Narcis Creţulescu“.
Într-o atmosferă destinsă, au fost prezentate două comunicări ce au suscitat interesul auditoriului. Prima intervenţie a avut-o proaspătul licenţiat al Facultăţii de Teologie, Ionel Moldovan, care a prezentat o comunicare cu titlul „Moşiile din Basarabia ale Arhiepiscopiei Iaşilor“. Subiectul intervenţiei s-a constituit din expunerea istoricului posesiunilor medievale ale Arhiepiscopiei Iaşilor în Basarabia, pe durata ocupaţiei ruseşti din această parte a Moldovei (1812-1918) şi prezentarea modului în care acestea au fost expropriate în condiţiile legii de reformă agrară pentru Basarabia din anul 1921.
A doua intervenţie, a masterandului Silvian Emanuel Man de la Facultatea de Istorie a Universităţii „Al. I. Cuza“, a avut ca tematică „Raporturile dintre Biserică şi Stat în principatul Moldovei (1774-1864). Studiu de caz: Mănăstirea Neamţ“. Subiectul acestei comunicări a abordat problematica conflictului dintre Mănăstirea Neamţ şi Guvernul Moldovei, autorul studiului încercând să arate cauzele ideatice şi măsura în care contactele călugărilor de la Mănăstirea Neamţ cu ierarhii şi aparatul administrativ al Imperiului Rus au influenţat acest conflict.
Seara s-a încheiat prin intervenţii din partea auditoriului şi dezbateri pe baza celor prezentate. (Ionel Moldovan)